Ukrajinský prezident Zelenskyj přijel poprvé do Prahy: Na Hradě v noci jednal s prezidentem Pavlem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel poprvé do Prahy. Na Hradě v noci jednal s prezidentem Petrem Pavlem. Ten uvedl, že je v zájmu České republiky, aby Ukrajina v okamžiku, kdy na Ukrajině válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO.

Při příjezdu Zelenského na Hradčanské náměstí někteří lidé čekající na ukrajinského prezidenta volali v ukrajinštině: „Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva! Smrt nepřátelům!“

Zelenskyj poděkoval za dosavadní pomoc České republiky.

„To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát,“ zdůraznil.

„Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ dodal.  Zelenskyj.

Poděkoval i za každou ukrajinskou vlajku, kterou viděl cestou na Pražský hrad.

„Chceme, aby nás pozvali do NATO. Pro nás je to důležitý okamžik,“ oznámil prezident Ukrajiny, která čelí ruské agresi.

Je podle něj správná chvíle ukázat jednotu. „Jsem přesvědčen, že Ukrajina bude součástí aliance,“ prohlásil.



„Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ dodal také.

Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků.

„Pro mě je to první závan návratu k normálu. Podpora Ukrajiny dává smysl,“ prohlásil Pavel.

Podle něho Česko bude Ukrajinu podporovat i nadále.

„Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit,“ uvedl Pavel.

Česká hlava státu dále informovala, že za dobu trvání konfliktu na Ukrajině jí Česká republika, včetně vlády, soukromých firem či občanů, přispěla celkovou hodnotou 45 miliard na boj proti ruské agresi.

Bylo to především v oblasti těch komodit, které Ukrajina potřebovala nejvíce. Česko poskytlo celkem 676 kusů těžké techniky a protivzdušné obrany, 4,10 milionů kusů středorážové a velkorážové munice nebo například 380 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Jedna a půl miliardy poskytla česká vláda na rozvojovou pomoc a humanitární asistenci na Ukrajině.

Ukrajina s velkým očekáváním hledí hlavně k summitu NATO ve Vilniusu, který se uskuteční příští týden 11. a 12. července a na němž bude Česko zastupovat právě prezident Pavel.

„Návštěva ukrajinského prezidenta má být vyjádřením ocenění podpory, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat,“ uvedla mluvčí Hradu Řeháková.

„Naše podpora Ukrajině ale nekončí. Prezident Zelenskyj si odváží ujištění, že za jeho národem budeme stát, dokud bude potřeba. I naše historická zkušenost ukázala, že jednota je nejlepší zbraň proti agresorovi. Jsme s vámi. Slava Ukrajini!“ uvedl prezident Pavel. (sfr)