Na komunikace a budovy můžou menší obce získat dotace až 2,4 miliardy.

V dotačním programu na opravy místních komunikací a veřejných budov v malých a středních obcích je na letošní rok k dispozici téměř 2,4 miliardy korun. Prostředky by měly být přednostně poskytnuty do hospodářsky a sociálně ohrožených území. 

O podporu mohou zažádat obce z celé České republiky. Nově budou mít obce možnost případné formální nedostatky na výzvu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) opravit.

Žádosti o dotace z programu Podpora rozvoje regionů 2019+ bude MMR přijímat od 2. května. Resort uvedl, že program je nově lépe zacílený a transparentnější. Změnu hodnotících kritérií schválila vláda.

Obce do 10 000 obyvatel mohou z programu žádat o dotaci na opravy místních komunikací. Menší obce do 3000 obyvatel mohou žádat také o dotaci na rekonstrukci veřejných budov jako jsou školních budovy, obecní úřady, knihovny i kulturní domy.

Dotace ve výši 1,8 miliardy korun mohou získat obce do 3000 obyvatel, větší obce do 10 000 obyvatel mohou získat 600 milionů Kč.

Peníze mohou být využity na zastávkové pruhy autobusové dopravy, opravy a vybudování nadjezdů, obnovu kanalizace a ostatních odvodňovacích systémů, opěrných zdí, násypů a dělicích pásů.

Dotaci mohou získat obce také na opravy a modernizace školních družin, kuchyní a jídelen. U veřejných budov lze z programu uhradit i zateplení střech nebo výměny kotlů.

Žádajícím obcím má být poskytnuto až 80 procent nákladů. Podmínkou je, že projekty slouží široké veřejnosti a provoz je hrazen z obecního rozpočtu. Zároveň se jsou veřejně přístupné a neplatí se za jejich užívání.

Obce musejí mít schválený strategický rozvojový dokument. Žádosti o dotaci bude MMR přijímat do 5. června, schválené projekty by měly být realizované do 30. listopadu 2024. (at)