Ministr práce a sociálních věcí a dočasně i ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zvýšit daně lidem s vysokým příjmem. Ve hře by podle něj mohla být i daň z příjmů fyzických osob.

Informoval o tom server Novinky.cz.

„Musíme se vrátit i ke zvyšování daní, které mohou přinést stabilitu do rozpočtu z dlouhodobého hlediska. Musí tu platit princip, že ti, kteří mohou být solidární, mají být. Za KDU-ČSL říkám, abychom se vrátili k progresivnímu zdanění fyzických osob. Tento princip funguje v mnoha západních zemích,“ řekl Jurečka pro Novinky.

Podle Jurečky je potřeba hledat další příjmy do státního rozpočtu, a nikoli jenom v rámci jednorázových příjmů, jako je windfall tax.

Jak připomněl server iDnes.cz, Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhuje třeba o snížení podpory v nezaměstnanosti nebo o nezavádění výchovného.

„Za sebe říkám, že některé tyto návrhy si umím představit, že se realizují. Veřejně už jsem také řekl, že všechny návrhy NERV jsou za mě k diskusi kromě výchovného, ze kterého bych už ustupovat nechtěl, protože jeho prosazení bylo pro KDU-ČSL klíčové, řekl Jurečka pro iDnes.cz. (pel)