Skupina Emma Capital podnikatele Jiřího Šmejce prodává podíl v chorvatské sázkové kanceláři SuperSport. Šéf skupiny PPF získá za tříčtvrteční podíl Entain 690 milionů eur (cca 17 miliard korun). Kupujícím je britská skupina Entain, která působí ve sportovním sázení. 

Emma Capital o tom informovala v tiskové zprávě.

Obě strany zároveň vloží své podíly do nově zřízeného společného podniku Entain CEE, v němž budou držet akcie v daném poměru, tedy 75:25.

„SuperSport se nám podařilo rozvinout do podoby, v níž se stal dominantní součástí našeho portfolia. Současně jsme na něj začali dostávat velmi zajímavé nabídky. Z důvodu větší diverzifikace našich aktiv jsme se nakonec rozhodli přijmout nabídku Entainu. Jednak byla nejkomplexnější, a navíc nám umožňuje setrvat v odvětví, kterému už velmi dobře rozumíme a vždy se nám v něm dařilo“, uvedl k transakci investiční ředitel EMMA Capital Pavel Horák.

Kapitálový vstup Entainu zajistí podle Pavla Horáka SuperSportu zcela novou perspektivu dalšího rozvoje a růstu: jak organického, tak i prostřednictvím nových akvizic. EMMA Capital se na jejich realizaci bude aktivně podílet.

„Vstupem společnosti Entain se SuperSport – obrazně řečeno – kvalifikoval do té nejvyšší evropské ligy. Přítomnost tak významného globálního hráče otevírá pro SuperSport zcela nové možnosti rozvoje a my jsme rádi, že budeme při tom“, dodal Pavel Horák.

„Máme radost, že se nám podařilo vytvořit společnost Entain CEE. Je odrazem naší strategie v regionu střední a východní Evropy a současně nám to umožňuje stát se hlavním hráčem na významném chorvatském trhu. Spojením globální zkušenosti Entainu a investičních zkušeností EMMA Capital z tohoto regionu vzniká společnost s velkou perspektivou,“ uvedla Jette Nygaard-Anderson, generální ředitelka (CEO) Entainu.

V samotném provozu společnosti SuperSport neplánují partneři žádné změny, společnost bude pokračovat ve stejném operačním nastavení, na jaké byla dosud zvyklá. Generálním ředitelem zůstává nadále Radim Haluza.

Součástí transakce je rovněž chorvatská společnost minus5, která vyvinula a průběžně rozšiřuje IT platformu SuperSportu, a dále také dceřiná společnost SuperSportu Puni Broj.

Cena akvizice závisí na výkonnosti Supersportu v roce 2022 a její celková výše je odhadována na 690 milionů eur. To odpovídá celkovému ohodnocení SuperSportu ve výši 920 milionů eur.

Zároveň platí, že při splnění výkonnostních kritérií v letech 2023 až 2024 může EMMA Capital obdržet vyšší dividendy, než by odpovídalo jejímu 25% podílu.

Celá transakce by měla být vypořádána nejpozději do konce roku.


SuperSport byl založen v roce 2000 a postupně se vypracoval do pozice největší gamingové společnosti v Chorvatsku. Jeho podíl na trhu činí přes 54%. 

Těžiště jeho činnosti spočívá ve sportovním sázení, ale působí i v dalších segmentech – provozuje například online kasino. Společnost EMMA Capitalvstoupila do Supersportu v roce 2018 a na počátku roku 2022 ho plně ovládla.

Entain plc je jednou z nejvýznamnějších světových společností v oblasti sportovního sázení, gamingu a interaktivních her, která působí jak online, tak v oblasti retailu. Vlastní široké spektrum firem v daném sektoru, včetně globálně známých brandů jako jsou např. bwin, Coral, Crystalbet, Eurobet, Ladbrokes, Neds Foxy Bingo, Gala, GiocoDigitale a Partypoker.

Ve Spojených státech drží 50% podíl ve společném podniku BetMGM, který je lídrem sportovního sázení a iGamingu na americkém trhu. Společnost Entain klade důraz na společenskou odpovědnost (ESG), za kterou obdržela ratingové hodnocení AA od společnosti MSCI.

EMMA Capital je soukromý investiční holding založený v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské unie, ale přítomna je i na dalších trzích v Evropě a Asii. V

e společnostech, kde získá kapitálový podíl, většinou hraje aktivní roli, podílí se na jejich řízení, rozvoji i případné restrukturalizaci. Její investiční prioritou jsou retailové a zákaznicky orientované firmy. (pel)