Prezidentský kandidát Středula chce z Hradu chránit poctivé lidi a být prezidentem lidí.

Prezidentský kandidát Josef Středula, současný šéf tuzemských odborů, chce z Hradu chránit poctivé lidi a být prezidentem lidí. Kandidaturu v prezidentských volbách 2023 oznámil 5. května letošního roku a nyní se pilně věnuje sbírání potřebného počtu 50 tisíc podpisů na kandidaturu.

„Chtěl bych chránit ty, kteří jsou poctiví. Dát zemi šanci, budoucnost a důležitou zpětnou vazbu politické scéně. Být prezidentem lidí,“ řekl Josef Středula, předseda ČMKOS.

Oficiálně ovšem kandidátem na prezidenta zatím není, neboť tím se stane až v případě, kdy nasbírá potřebné podpisy.

Na svém webu uvádí tyto programové body či headliny:

  • Zásadový prezident,  který bude prosazovat zájmy České republiky.
  • V čele státu člověk, který má dlouhodobé zkušenosti s prosazováním práv lidí a ochranou těch, kteří to potřebují.
  • Osobnost, která bude lidi spojovat a bude umět najít i vyjednat kompromis.
  • Charismatický lídra, který staví na slušnosti, úctě a důvěře.
  • Občan, který není členem žádné politické strany, a přesto má prokazatelné politické zkušenosti.
  • Prezident, který bude blízký svou lidskostí.

Středulovu kandidaturu na prezidentskou funkci podpořili Mladí sociální demokraté.

„Je to kandidát se životním příběhem nezatížený minulostí a bojovník za důstojné životní podmínky statisíců pracujících, který nás zároveň dokáže důstojně reprezentovat v zahraničí. Chceme prezidenta, který nám rozumí!“, uvedli.

O kandidatuře odborového předáka Josefa Středuly se spekulovalo již více než dva roky. Jako případného kandidáta levice ho zmínil i prezident Miloš Zeman.

Od té doby Středula diplomaticky odpovídal, že jej slova podpory těší, že myšlenku neodmítá, ale konečné rozhodnutí ještě neučinil.



Kandidaturu v prezidentských volbách 2023 oznámil 5. května letošního roku. Čtyřiapadesátiletý Středula o svém záměru informoval na Twitteru.

„Lidé začali spontánně sbírat podpisy na podporu mé kandidatury,“ napsal.

„Budu se ucházet o podporu občanů České republiky, abych mohl kandidovat na prezidenta,“ dodal s tím, že se chce o post ucházet jako občanský kandidát.

Od 90. let postupně stoupal vzhůru v rámci odborářských orgabnizací: od místopředsedy v základní organizaci odborového svazu KOVO ve Vítkovicích se přes šéfování celému svazu KOVO (2005 až 2014) dostal až do vedení největší odborové centrály v Česku: ČMKOS.

Do jejího čela byl zvolen v roce 2014 a svůj mandát obhájil v roce 2018.



Nyní se však již intenzivně věnuje prezidentské kampani. Zúčastnil se napříkald Jízdy králů v Hluku na Uherskohradišťsku či pouti na Velehrad v rámci svátku Cyrila a Mertoděje.

(sfr)