Prezidentský volební model: Nejvyšší podporu má Babiš následovaný Pavlem. Třetí Středula.

Prezidentské volby: Nejvyšší podporu na zvolení prezidentem ČR měl v květnu 2022 Andrej Babiš, následovaný Petrem Pavlem. Jako třetí se nově umístil Josef Středula. Vyplynulo to z prezidentského volebního modelu agentury Median.|

Novinkou v květnovém prezidentském modelu je nárůst preferencí Josefa Středuly, který se stal třetím nejčastěji uváděným kandidátem, ale jeho volební potenciál je nízký. Může to být způsobeno podporou od prezidenta Miloše Zemana a silnějším zviditelněním v médiích.



Zdroj:Media, květen 2022


Na prvním místě je Andrej Babiš (28,5 %). Oproti minulému šetření si mírně polepšil a je to pravděpodobně důsledek intenzivní kontaktní kampaně. Na druhém místě zůstává Petr Pavel (19,5 %) s téměř stejným výsledkem jako v předchozím prezidentském modelu. Na třetí místo se nově dostal Josef Středula (7,5 %).

Z hlediska volebního potenciálu jsou první dvě místa stejná – na prvním je Andrej Babiš (34,5 %), na druhém Petr Pavel (28,9 %). Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer (20,2 %) následovaný Markem Hilšerem (16,6 %), Miroslavou Němcovou (14,5 %) a Josefem Středulou (11,9 %).

Lidí, kteří plánují volební účast, ale nemají jasno v podpoře konkrétního kandidáta, je oproti minulému šetření mírně méně (44,5 %).



Andrej Babiš má vysokou podporu zejména u lidí starších 64 let (45,8 %), dále mezi lidmi jen se základním vzděláním (44,4 %)
a absolventy středních škol bez maturity (42,7 %). Vyšší podporu má též mezi lidmi na rodičovské dovolené (31,3 %).

Podpora Petra Pavla zůstává okolo hranice 20 %. Nejvíce je jeho volba zvažována mezi lidmi ve věku 25 až 34 let (33,8 %). Zaznamenává také nejvyšší podporu mezi podnikateli (30,9 %). Má mírně vyšší podporu mezi muži než mezi ženami (20,2 %).

Josef Středula sbírá podporu nejvíce mezi lidmi ve věku 45 až 54 let (12 %). Marek Hilšer, Miroslava Němcová a Danuše Nerudová mají výrazně vyšší podporu mezi ženami.

Mezi vysokoškolsky vzdělanými respondenty má nejvyšší podporu Petr Pavel (28,2 %).



Zdroj: Median, květen 2022


VOLEBNÍ JÁDRO u každého kandidáta ukazuje, kolik % hlasů by aktuálně získal, pokud by ho volili jen pevní voliči (jistí účastí i výběrem daného kandidáta). VOLEBNÍ POTENCIÁL u každého kandidáta ukazuje, kolik % hlasů by mohl aktuálně hypoteticky získat, pokud by ho volili všichni, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb. Ukazatele VOLEBNÍHO JÁDRA a POTENCIÁLU je třeba chápat pro každého kandidáta odděleně. U každého totiž vytváří samostatný scénář nejhoršího a nejpříznivějšího možného finálního rozhodnutí voličů. (sfr)