Miliardář Karel Janeček prodal svůj podíl v investiční skupině RSJ Investments. Důvodem je kandidatura na funkci prezidenta České republiky, kterou oznámil letos v lednu. V sesterské společnosti RSJ, zaměřené na burzovní obchodování, Janeček zůstává.

O změně v akcionářské struktuře dnes informoval server E15.cz.

RSJ Investments se zaměřuje na investice do realitních projektů, zemědělství, strojírenství, informačních technologií nebo biotechnologií.

Mírně nadpoloviční většinu akcií RSJ Investments nově drží její spoluzakladatel a stávající šéf Libor Winkler. Ten odkoupil části podílů většiny ostatních akcionářů a stal se jedinou ovládající osobou společnosti.

Miliardář Janeček ještě loni na jaře držel v investiční skupině téměř 24 procent akcií. Letos v lednu server Seznam Zprávy uvedl, že Janečkův podíl klesl na sedm procent.

Zbylých akcií se zbavil krátce poté, co letos v lednu ohlásil záměr kandidovat příští rok na nejvyšší ústavní funkci.

K březnu tohoto roku podíl odprodal s ohledem na své zaměření na prezidentskou kampaň, potvrdila firma.

Finanční podmínky nového uspořádání podílů skupina nezveřejnila. Celková hodnota aktiv pod její správou k loňskému březnu dosahovala podle Dittrichové přibližně 21 miliard korun.

I přes odchod z RSJ Investments zůstává Janeček nadále v sesterské společnosti RSJ, zaměřené na počítačové obchodování s finančními deriváty na burzách. Jeho podíl v ní ale postupně klesá. (sfr)


DOKUMENT – PROHLÁŠENÍ KARLA JANEČKA Z 19. BŘEZNA 2022:

Čas od času se objevují různé pohádky, polopravdy nebo dohady, které mě lživě obviňují. Mnohé z těchto nesmyslů vznikly jako reakce na založení Nadačního fondu proti korupci (a jsou již deset let staré). Vzhledem k mé kandidatuře se poslední dobou recyklují a vytvářejí nové. Dovolte mi proto se jednou provždy souhrnně k těmto bodům vyjádřit:

1. Algoritmické obchodování RSJ
Společnost RSJ, kterou jsem spoluzaložil, obchoduje na zahraničních derivátových burzách. Působí zejména jako tzv. tvůrce trhu (market maker), který ostatním účastníkům burzy usnadňuje obchodování a vytváří likviditu tím, že zadává tzv. limitní objednávky (kotace) na nákup i prodej. Na londýnské burze NYSE Liffe je RSJ již od roku 2005 tzv. oficiálním tvůrcem trhu. Svého úspěchu RSJ dosáhla i díky tomu, že jsme byli jedni z prvních na světě, kdo dokázal aplikovat složitou matematickou teorii do praktického obchodování.

2. Off-shore aktivity
Nemám a nikdy jsem neměl žádné off-shore investice, s výjimkou podílového fondu RSJ Prop, registrovaného na Mauriciu v roce 2005 kvůli market makingu (viz výše). Bylo nezbytné založit fond mimo ČR, protože naše legislativa tehdy založení fondu neumožňovala. Jakmile to bylo právně možné, přesunuli jsme fond RSJ Prop do Česka. Co se týče zdanění, české podílové fondy se pro dlouhodobé investice zdaňují sazbou 5 %, a proto v této záležitosti ani nemůže existovat žádná daňová motivace.

3. Investice fondů RSJ
Nikdy jsem nebyl ve statutárních orgánech investiční společnosti RSJ Investments, která rozhoduje o investicích do fondů a fondy spravuje. Jsem pasivním investorem, kdy vlastním pouze investiční akcie a podílové listy jednotlivých podfondů a fondů. Fondy RSJ zároveň splňují nejpřísnější etická kritéria.

4. Spolky a organizace
Nejsem a nikdy jsem nebyl členem žádné národní nebo nadnárodní organizace, spolku, think tanku nebo jiné organizace. Zároveň se žádnou takovou organizací osobně nespolupracuji. Jsem naprosto nezávislý a nemám vůči nikomu kromě své rodiny žádné závazky.

5. Sídlo RSJ
Firma RSJ sídlí od poloviny roku 2014 na Florentinu, nikoliv vedle americké ambasády, jak se občas nepravdivě uvádí. RSJ ani já nemáme a nikdy jsme neměli žádné nadstandardní vztahy s americkou ambasádou, ani s jinými zastupitelskými úřady. Za jedinou výjimku lze považovat pozvání na soukromý oběd od předchozího i současného francouzského velvyslance.

6. Andrej Babiš
Nikdy jsem nepodporoval, nesponzoroval ani jinak nezaštiťoval aktivity Andreje Babiše. Nikdy jsem s Andrejem Babišem ani nijak nespolupracoval. Všechna případná tvrzení médií o opaku jsou smyšlená a lživá. Andrej Babiš mě naopak sám kdysi oslovil s tím, abych založil politickou stranu, kterou by on financoval. Je možné, že tehdy takto kontaktoval více lidí a hledal novou tvář pro své politické aktivity. Jakoukoliv spolupráci jsem jasně a kategoricky odmítl. V té době jsem především usilovně bojoval proti korupčním praktikám ODS a ČSSD a Andrej Babiš se tehdy jevil jako možný protikorupční politik. Proto jsem tehdy veřejně připustil, že by jeho motivace jít do politiky mohly být čisté. Až s odstupem času se ukázalo, že tomu tak není.
O spojení s a nebo podpoře Andreje Babiše nemůže být řeč, a to, že mě následně využil a bez mého vědomí či dokonce svolení mě uvedl na svém webu jako svého podporovatele, považuji za skandální jednání, proti kterému jsem se důrazně ohradil ihned, jakmile jsem tuto skutečnost zjistil. Andrej Babiš mě následně ze svého webu stáhl. Mimo jiné se Andrej Babiš také jednou pokusil finančně podpořit NFPK, což jsem striktně odmítl. Je pravda, že někteří členové správní rady NFPK podporu Andreji Babišovi vyjádřili, nicméně ani já ani NFPK jako instituce jsme nikdy žádné spojení s Andrejem Babišem neměli, i když se snažil vyvolávat takový dojem.

7. Mediace arbitráže
Před pár lety jsem byl státem požádán o spolupráci při arbitrážním řízení v roli mediátora. Rámec této spolupráce byl definován smlouvou připravenou státem, která, byť k realizaci tohoto řízení nikdy nedošlo, se stala předmětem zájmu velmi známého politika. Tento politik mě nedávno oslovil, údajně jako prvního, s dotazem, co jsem mu ochoten za tuto smlouvu nabídnout. Nejsem politik a nevím, co se v těchto kruzích nabízí, nicméně vzhledem k tomu, že takové jednání považuji za nehorázné, hraničící až s vydíráním, byla moje nabídka velmi přímočará…

8. A nakonec asi ta nejveselejší pohádka, která o mně koluje již od roku 2012, kdy jsem z recese postoval svoji fotku v masce čerta. Dle určitých lidí (primárně jedné bláznivé blogerky) jsem šéfem svobodných zednářů, ale jindy zase až satanistou s maskou ďábla či dokonce čertem. Věřím, že princové a princezny existují v reálném světě, koneckonců jich mám několik doma a moc je miluji. Na čerty nevěřím již od svých pěti let. Existují v pohádkách, aby nám připomínali, že bychom neměli lhát a pomlouvat a měli bychom žít spravedlivě v souladu s nejvyššími lidskými hodnotami.

(ZDROJ: FACEBOOK)