Obec Orlová v Moravskoslezském kraji se už poněkolikáté stala nejhorším místem k žití v ČR, ukázal průzkum Indexu kvality života sestavený projektem Obce v datech a společností Deloitte. Obci se však výsledky nelíbí a hodlá se právně bránit. 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Celkově se v Česku nejlépe lidem žije ve středočeských Říčanech, které jsou místem s nejvyšší kvalitou života počtvrté za sebou.

Druhé místo obhájila Praha, za kterou se seřadily další středočeské obce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Černošice.

Nejvýrazněji si pak meziročně polepšilo Vrchlabí, které poskočilo výše o 64 míst na 73. pozici.

Vysoké hodnoty mají v indexu zejména obce v okolí Prahy a Brna. Z krajských měst je po Praze nejlepší život v Brně, následují České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice.

Nejhorším pak Orlová, která obsadila už poněkolikáté úplně poslední, 206. místo ze všech hodnocených míst v ČR.

Následuje Karviná, Most, Litvínov a Žatec.

Orlové se však výsledky nelíbí a hodlá se právně bránit.

Starosta obce Martin Chlubna si stěžuje, že stát se o obce dostatečně nezajímá.

To potvrdil i Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte, podle kterého se státu nedaří zvrátit strukturální nerovnováhu v Česku, v důsledku čehož má žebříček na konci i začátku málo změn a dochází jen k prohlubování rozevírání nůžek mezi obcemi.

Index kvality života hodnotí 206 obcí s rozšířenou působností. Vychází z hodnocení 29 kritérií ve třech kategoriích – zdraví a životní prostředí, dostupnost zdravotní péče, materiální zabezpečení,  vzdělávání nebo vztahy a služby. (pel)