Ministerstvo vnitra (MV) v roce 2022 nenavýší příspěvky obcím na výkon státní správy v přenesené působnosti. Částka na výkon státní správy ze státního rozpočtu se nezvýšila. Na celostátní konferenci Svazu měst a obcí ČR o tom informoval ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy ministerstva vnitra David Sláma.

Ministerstvo vnitra ani neplánuje proplácet úřadům náklady spojené s povinným testováním úředníků na covid-19. Obce přitom chtějí omezit skryté ukládání povinností bez finančních příspěvků.

Podle Slámy není příspěvek jedinou platbou, kterou obce od ministerstva dostávají.

„Máme tam celou řadu dalších finančních toků, jako jsou správní poplatky, sankční platby, takže je potřeba to vnímat v tom celkovém kontextu té finanční bilance,“ zdůraznil Sláma.

Tento postup státu kritizoval Svaz měst a obcí.

„Je to nekončící příběh, kdy stát nepřímo nakládá další a další povinnosti samosprávným celkům právě přes různá opatření, která dělá. Ono se to nezdá, teď je to třeba povinné testování, kde pak řeknou, že samosprávy nemají nárok. Nebo řeknou, že školy musí mít určité vybavení, ale zřizovatelem je město a my to musíme zaplatit,“ reagovala výkonná ředitelka svazu Radka Vladyková.

Ministerstvo by podle Slámy potřebovalo ze státního rozpočtu vyčlenit vyšší částku, aby mohlo zohlednit vyšší mandatorní výdaje měst a obcí.

Pokud nová vláda změní priority ve státním rozpočtu a dojde k navýšení, pak by zvýšené mandatorní výdaje obcí mohly být zohledněny, podotkl Sláma.

Vláda schválila navýšení platů ve veřejném sektoru, pracovníci státu a veřejných služeb mají dostat od ledna přidáno 1400 korun. Tisíc korun by mělo být v základu výdělku a 400 korun na odměny. Učitelé by si měli polepšit o tři procenta a zdravotníci s platem do sedmé třídy o 1400 korun a nad ni o šest procent.

Ministerstvo nebude obcím proplácet ani náklady spojené s povinným testováním zaměstnanců na covid-19.

Ministerstvo vnitra naopak připravilo náhradu výdajů spojených s povinným zajištěním karanténního ubytování pro lidi bez domova v období od 12. března 2020 do 30. dubna 2021. Celkově ministerstvo obcím s rozšířenou působností rozdělí zhruba 28,3 milionu korun. (sfr)