Klimatičtí aktivisté zablokovali hlavní silnice v několika městech ČR. Jeden se přilepil k vozovce vteřinovým lepidlem. (Foto: FB Extinction Rebellion ČR)

Klimatičtí aktivisté zablokovali hlavní silnice v několika městech Česka. S transparenty zepředu i zezadu pověšenými na tělo si sedli doprostřed cesty, takže řidiči nemohli pokračovat dál v cestě. Jeden z účastníků v Brně se dokonce na protest přilepil lepidlem k silnici a odlepit ho museli až hasiči. Aktivisté požadují rychlý konec spalování uhlí a akčnější řešení klimatické krize.

Demonstraci svolala organizace Extinction Rebellion, která o tom informovala na webu.

„Odpoledne se 14 odvážných rebelů a rebelek v několika městech v České republice rozhodlo zapojit do mezinárodně koordinovaného Rebellion of One. Stojíme tváří v tvář klimatické krizi, ale naše vláda jí stále nevěnuje pozornost,“ uvedlo hnutí v prohlášení na Facebooku.

Protestní akce se konaly v Praze, Brně nebo Ostravě, kde aktivisté zablokovali hlavní silnice. S transparenty zepředu i zezadu pověšenými na tělo si sedli doprostřed cesty, takže řidiči nemohli pokračovat dál v cestě.

Foto: Extinction Rebellion ČR

Kartonové poutače obsahovaly hesla jako „Mám strach, že si zničíme planetu“, „Jsem zděšený z toho, kolik miliard lidí zemře kvůli klimatické krizi“ nebo „Mám strach, že mé děti zažijí nezměrné utrpení“.

Některé klimatické rebely zpacifikovali přihlížející, kteří je z vozovky odtáhli, ale ve většině případů musela zasáhnout policie a použít donucovacích prostředků.

Foto: Extinction Rebellion ČR

V Brně se podle Deníku jeden z účastníků dokonce přilepil vteřinovým lepidlem k silnici a odlepit ho museli až hasiči, kteří si pomohli benzinem. (pel)

Investice do energetiky letos stoupnou o 10 %. Na uhlíkovou neutralitu to ale stačit nebude

Brusel nasype do regionů závislých na uhlí přes 445 miliard. Česko dostane 41 miliard

Česko musí nasypat do uhlíkové neutrality 4,5 bilionu, ale investice se vyplatí, tvrdí studie