Starostové a primátoři by v roce 2020 podle nových tabulek v závislosti na velikosti obce, města či městské části měli vydělávat od 41 983 korun do 119 652 korun. Krajští hejtmani si v příštím roce polepší na částku mezi 125 949 a 138 544 korunami.

Vláda odsouhlasila v prosinci růst odměn komunálních politiků od příštího roku o 7,5 procenta.

Ministerstvo vnitra odhaduje, že obce na odměny dají o půl miliardy korun více, kraje a Praha o 50 milionů korun více.

V případě uvolněných funkcionářů dochází přímo ke zvýšení jim vyplácených odměn, zatímco u neuvolněných členů zastupitelstev, kteří souběžně vykonávají své vlastní povolání, dochází ke zvýšení horního limitu výše odměny, která jim může být danou obcí či krajem vyplácena.

O konkrétní výši odměny jednotlivých neuvolněných zastupitelů rozhoduje zastupitelstvo.

O patnáct set korun vzrostou od ledna platy hasičů, policistů a příslušníků ostatních bezpečnostních sborů.

Pracovníkům, kteří vykonávají službu ve směnném provozu, platy vzrostou o 1650 korun. Navýšení je stejné jako u zaměstnanců ve veřejné správě a u vojáků.

Vedle hasičů a policistů budou mít vyšší platy i zaměstnanci Bezpečnostní informační služby, Vězeňské služby, Celní správy či Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Další změnou je omezení výše odměny pro zastupitelé v případě kumulace funkcí.

Zákon omezuje výši odměny uvolněného člena zastupitelstva v případě, že je současně poslancem, senátorem nebo členem vlády. V praxi to pak bude vypadat tak, že v případě kumulace funkcí bude člen zastupitelstva pobírat odměnu pouze ve výši 40 procent. (sfr)