Praha sice letos nahradila tradiční novoroční ohňostroj videomappingem na budovu Národního muzea, ale naštvaní lidé se rozhodli ohňostroj uspořádat za každou cenu.

Praha sice letos nahradila tradiční novoroční ohňostroj videomappingem na budovu Národního muzea, ale naštvaní lidé se rozhodli ohňostroj uspořádat za každou cenu. Založili na sociálních sítích spolek Ohňostroj pro Prahu, kde vybírají peníze na pyroshow.

Rok 2020 uvítá Praha projekcí na budovu Národního muzea. Město zvažovalo šetrnější a ekologičtější variantu delší dobu.

Videomapping s názvem „My,Praha“ zahrne 7 propojených obrazů. Celá projekce pak zabere deset minut a třikrát se zopakuje – první show začne v 18:15, druhá v 19:15 a poslední ve 20:15.

Magistrát za projekci utratí 1 990 000 korun. Loňský ohňostroj stál Prahu 1,7 milionu.

To se však nelíbí tvůrcům a fanouškům pyrotechniky. Založili proto na Facebooku spolek Ohňostroj pro Prahu a začali vybírat peníze na uspořádání vlastní pyroshow.

Spolek chtěl ve sbírce vybrat milion korun, na transparentním účtu měl k 18. prosinci asi 200 tisíc korun.

Pyrotechnici odpálí ohňostroj 1. ledna 2020 v 18:00 z Bastionu. Tématem bude vzpomínka na zesnulé a zejména na Karla Gotta – odtud i název Praha božská. Ohňostroj bude možné sledovat z piazetty Kongresového centra, kde bude i ozvučení.

Pozemek k odpalu jako podporu nabídla ohňostrůjcům radnice Prahy 2.

Postoj radnice Prahy 2 magistrát nesdílí, protože nechce podporovat odpalování pyrotechniky ve městě. Trpět tím prý budou především domácí zvířata, což byl jeden z důvodů pro zrušení obvyklého novoročního ohňostroje. (pel)