Lidé v Praze se poprali ve frontě na tradiční vánoční polévku, kterou na Staroměstském náměstí rozlévali Piráti Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš. Rozdali 2 000 porcí rybí polévky a 1 000 porcí houbového kuby. K pražskému primátorovi se přidali i další politici vládnoucích stran na magistrátě. 

Desítky lidí se začaly scházet před stánky dvacet minut před oficiálním začátkem akce. Přišli především senioři, kteří se hlasitě dožadovali, aby se už začalo dávat.

Ve frontě došlo navíc ke sporu kvůli předbíhání. Po ostré slovní přestřelce následovaly i rány.

„Dostala jsem ránu. Přitom jsem stála poctivě ve frontě,“ řekla paní Jaroslava z Prahy.

Lidé se hádali i kvůli tomu, pro koho jsou rozdávané vánoční pokrmy určeny – zda výhradně po lidi bez domova, nebo pro všechny.

Rozlévání rybí polévky je tradiční vánoční akce určená pro Pražany i návštěvníky hlavního města.

Na Staroměstském náměstí bude stejné množství jídla připraveno i na Štědrý den od 11:00 do 13:00. Starosta první městské části Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) bude v úterý rozlévat rybí polévku v dolní části Václavského náměstí od 12:00.

Polévka bude připravena také na Čechově náměstí v Praze 10, kde ji bude nandávat starostka městské části Renata Chmelová (Vlasta). Na cukroví, polévku a bohoslužbu mohou lidé v úterý zajít také v Horních Měcholupech od 11:30 na Veronské náměstí. (pel)