Premiér Andrej Babiš (ANO) je nespokojený se systémem vyplácení odměn starostům a dalším představitelům krajů a obcí. Premiér požaduje hospodaření samospráv od státu v tomto ohledu oddělit. V současnosti platy určuje vláda nařízením. Vnitro navrhuje k začátku roku 2020 plošné zvýšení tabulkové odměny členů zastupitelstev o 7,5 procenta.

„Je to abnormalita, že vláda má rozhodovat o platu starostů za jejich peníze,“ uvedl Babiš na celostátní finanční konferenci zástupců samospráv.

Upozornil, že na změnu už několikrát apeloval, ale komplikují ji zákony. Starostové podle něj mají problém s tím, že mají někdy nižší platy než jejich podřízení a zaměstnanci příspěvkových organizací.

Souhlasí s tím předseda Svazu měst a obcí František Lukl, podle kterého by byla nejlepší automatická valorizace odměn.

„Aby to bylo automatické, abychom nechodili jako chudí příručí s tím, že tu se přidává našim zaměstnancům, tu našim ředitelům příspěvkových organizací a starostové jsou v úrovni platů mnohdy pod nimi,“ řekl.

Platy zastupitelů by mohly být navázané například na platy poslanců či senátorů. S tím ale nesouhlasí zase Babiš.

„Nemyslím, že je to dobrý nápad. Kdybych o tom mohl rozhodovat, tak bych zmrazil platy poslanců a senátorů, já myslím, že už mají značně vysoké platy,“ prohlásil.

Ministerstvo vnitra má od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitelstev územních samospráv pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta.

Od ledna se tak zvyšovaly platy o sedm procent. Starostové a primátoři podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, vydělávají od 39 054 korun do 111 304 korun. Hejtmani si polepšili na částku mezi 117 162 a 128 878 korunami, které náleží primátorovi hlavního města.

V příštím roce by podle návrhu vnitra měly platy v obcích a krajích vzrůst o 7,5 procenta. Resort to odůvodňuje stejně vysokým růstem průměrné hrubé měsíční mzdy v národním hospodářství loni.

Starostové by tak měli dostávat od 41 983 do 119 652 korun, hejtmani od 125 949 do 138 544 korun. V případě starostů, primátorů a hejtmanů, kteří nejsou kvůli své funkci uvolněni ze zaměstnání, se mají odměny pohybovat od 25 189 do 83 126 korun.

(pel)