V chudinských ghettech žije v Česku více než 127 tisíc osob.

V chudinských ghettech žije v Česku čím dál více lidí. V roce 2018 žilo v sociálně vyloučených lokalitách více než 127 tisíc osob. V České republice loni existovalo přes 830 chudinských domů, ulic a čtvrtí.

Vyplynulo to ze zprávy o stavu romské menšiny za loňský rok. Data vycházejí z odhadů krajských koordinátorů a romských poradců.

Podle zprávy je kritická situace v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se na území všech obcí s rozšířenou působností vyskytuje alespoň jedna sociálně vyloučená lokalita.

V Česku jsou po zrušení okresů dvě stovky takzvaných obcí s rozšířenou působností. Svou chudinskou lokalitu má podle zprávy každé z těchto měst v Ústeckém a Karlovarském kraji. V Olomouckém kraji má takovou lokalitu 85 procent měst. V Královéhradeckém a Libereckém kraji ji mají čtyři pětiny měst.

Dále pak také dvě třetiny v Moravskoslezském a Plzeňském, víc než polovina měst v Jihočeském kraji a na Vysočině a téměř polovina měst v Pardubickém, Středočeském a Zlínském kraji.

Nejlepší je situace v Jihomoravském kraji, kde má vyloučené místo „jen“ třetina měst.

Situaci v Praze zpráva neupřesňuje.

Podle analýz, které si nechalo vypracovat ministerstvo práce, bylo v roce 2006 v Česku kolem 300 chudinských domů, ulic či čtvrtí s asi 80 tisíci obyvateli.

V roce 2016 už bylo ghett více než 600 a žilo v nich až 115 tisíc lidí.

Za vyloučenou lokalitu je považováno místo, kde žilo aspoň 20 lidí v tísni. Byli odkázáni na dávky a bez práce, měli dluhy, nízké vzdělání či jiné problémy.

Podle analýz v tomto období zhoršila situaci ekonomická krize, kdy se lidé stěhovali do odlehlejších míst. Chudinské lokality se rozpadaly na menší celky. V roce 2006 ve vyloučeném místě žilo v průměru 271 obyvatel, v roce 2015 pak 188.

Zpráva uvádí, že v roce 2017 žilo v Česku podle odhadů 240.300 Romů. Zhruba polovina z nich se dostala do vyloučení.

V dokumentu se výslovně uvádí, že soužití Romů a ostatních „není ideální ani bezproblémové“ a v minulém roce se nezlepšilo.

Vláda Andreje Babiše plánovala situaci v ghettech a jejich okolí zlepšit pomocí 15 opatření pro boj s chudobou. Ministerstvo práce seznam zveřejnilo před rokem poté, co kabinet upustil od přípravy zákona o sociálním bydlení.

V řešení však žádný pokrok nenastal. (sfr)