Ministerstvo obrany vybuduje na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě Mošnově pro Armádu ČR logistické centrum za 2 miliardy korun, kde bude sloužit asi 300 českých vojáků. Dalším krokem bude podpis memoranda s Moravskoslezským krajem, které zajistí bezúplatný převod pozemků v těsné blízkosti ostravského letiště. Výstavba by mohla začít už v roce 2024.

Resort o tom informoval na webu.

„Děkuji za vstřícnost zástupcům kraje. Cením si i jejich zájem a úsilí o posílení přítomnosti příslušníků Armády ČR v regionu. Logistické centrum bude velkým přínosem jak pro kraj, tak především pro armádu, které podobná schopnost na tak strategickém místě chybí. Poděkovat bych chtěla také ministrovi financí Stanjurovi, bez jehož podpory by budování tohoto centra nemělo smysl,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Bezúplatný převod pozemků by se měl uskutečnit v průběhu června poté, co memorandu vysloví souhlas výkonné orgány kraje. Poté mohou začít přípravné a projektové práce s předpokladem, že výstavba začne nejdříve v roce 2024.

„Celý projekt má od samého začátku mou absolutní podporu. Posílí obranyschopnost České republiky a nabídne armádě skvělé zázemí v regionu, kam historicky vždy patřila. Je to zároveň skvělá zpráva pro budoucnost letiště v Mošnově a celý Moravskoslezský kraj, kde tak vzniknou stovky nových kvalifikovaných pracovních míst,“ dodal k projektu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že jde o důležitý signál všem českým občanům i spojencům, že vláda myslí zvýšení výdajů na bezpečnost a obranu opravdu vážně.

Armádě projekt umožní vybudovat logistické centrum unikátní svým napojením na leteckou, železniční a silniční dopravní infrastrukturu na jednom místě. Ostravské letiště je pro tento účel ideální i z toho důvodu, že je schopné přijímat i ty největší dopravní letouny.

Jedním z důležitých úkolů bude zajistit modernizaci infrastruktury pro toto centrum, příkladem může být oprava přistávací dráhy. Ta se neobejde bez zajištění potřebných finančních prostředků, se kterými se počítá v rámci střednědobého rozpočtového plánu.

Celý projekt se připravuje již delší dobu. Jednání o logistickém centru začala už v době, kdy byl ministrem obrany Lubomír Metnar (ANO). Impuls pro jeho vybudování vzešel od kraje, který má zájem o větší přítomnost Armády ČR v regionu, kde dosud sídlí pouze 53. pluk radioelektronického boje a průzkumu.

Půjde o základnu Armády ČR, která navíc nebude sloužit k bojovým účelům, ale pouze logistickým. Vybudování centra také přispěje k plnění závazků vůči NATO v oblasti podpory hostitelské země.

Záměrem Armády ČR je pro potřeby centra využít část sil a prostředků praporu podpory nasaditelných sil v Rakovníku o velikosti roty (cca 300 osob). Část bude zajištěna náborem a vzniknou nová pracovní místa i pro civilní zaměstnance. (pel)