Evropská komise odložila znovuzavedení rozpočtových a dluhových pravidel Evropské unie na rok 2024. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) odložila znovuzavedení rozpočtových a dluhových pravidel Evropské unie (EU) až na rok 2024. Důvodem je jednak ruská invaze na Ukrajinu, ale i raketový růst cen energií. 

Komise doporučila členským zemím, aby využily investice z mimořádného fondu obnovy pro dosažení rychlé nezávislosti na ruských energiích.

Platnost současných rozpočtových a dluhových pravidel dočasně pozastavila Evropská komise v roce 2020 kvůli koronavirové krizi.

Původně je chtěla obnovit už letos, ale nové okolnosti Brusel přiměly plán přehodnotit. Vládám proto nechá volné ruce v otázkách rozpočtových schodků a veřejných dluhů ještě celý příští rok.

Členské státy tak budou například moci omezovat dopady vysokých cen energií na obyvatele či investovat do přechodu k obnovitelným zdrojům energií.

Evropská unie se po krizi z konce prvního desetiletí dohodla na současné podobě tzv. Paktu stability a růstu. Podle toho by neměl veřejný dluh překročit 60 procent hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočtové deficity zároveň nesmějí převýšit 3 procenta HDP. (pel)