Firma LOM PRAHA podepsala dokumenty na zajištění provozu amerických vrtulníků Venom a Viper v Česku. „Postoupili jsme zase o kus dál,“ konstatovali po podpisu dokumentů potřebných k zajištění provozu a podpory životního cyklu českých vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom představitelé státního podniku LOM PRAHA a firmy Bell Textron.

Jiří Protiva a Erwin Boone podepsali Memorandum of Understanding, čímž obě společnosti deklarují zájem k následnému schválení Technical Cooperation Agreement zaručující technickou podporu ze strany výrobce vrtulníků ve prospěch státního podniku Ministerstva obrany ČR.

Zmíněná technická podpora je jedním z klíčových faktorů, aby LOM PRAHA mohl přímo a plnohodnotně vykonávat činnost servisní organizace zajišťující životní cyklus strojů Viper a Venom Vzdušných sil Armády České republiky.



V LOM PRAHA už začali uzavírat první pracovní smlouvy s vybranými specialisty do nového vrtulníkového závodu H-1 pro Vipery a Venomy.

Inzerát v médiích „Hledáme letecké mechaniky pro vrtulníky Viper a Venom, kterými budou přezbrojeny Vzdušné síly Armády ČR“, tak našel odezvu. Nabídka práce v nově budovaném závodu H-1 na základně Náměšť nad Oslavou oslovila několik desítek zájemců.

Na základě výsledků výběrového řízení se již uzavírají první pracovní smlouvy s vybranými kandidáty, a to nejen v technických odbornostech drak, motor, elektro, ale rovněž do logistických funkcí.

Sestavený tým specialistů bude absolvovat ve druhé polovině letošního roku zdokonalovací jazykový kurz a stanovené zkoušky, aby naplnil požadavky výrobce vrtulníků na absolvování odborného výcviku. Následně, v prvním kvartálu roku 2023, je plánována odborná příprava ve Spojených státech amerických, konkrétně v Texasu a Ohiu.



Do budoucna se plánují další nábory zaměstnanců do vrtulníkového závodu H-1 i na další odborné pozice v souvislosti s rozšířením systému údržby a záměrem Ministerstva obrany České republiky navýšit flotilu Venomů a Viperů do výzbroje VzS AČR.

Adekvátně na situaci bude reagovat také LOM PRAHA v oblastech podpory životního cyklu strojů a zabezpečení simulačních technologií k výcviku létajícího a pozemního personálu.

„Naplňování nového závodu H-1 odborným personálem je jeden ze zásadních kroků k postupné transformaci LOM PRAHA při zajišťování nové vrtulníkové platformy západní provenience,“ uvedl ředitel státního podniku Jiří Protiva. (sfr)