Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) odmítá ustoupit části zemědělců, kteří nejsou spokojeni s chystanými změnami v nastavení dotací. (Ilustrační foto)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) odmítá ustoupit části zemědělců, kteří nesouhlasí s chystanými změnami v nastavení dotací. Nekula si stojí za tím, že úprava systému je kompromisem respektujícím situaci v českém zemědělství. Změny vadí především velkým zemědělským podnikům. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR vyzvaly zemědělce, aby na protest vyjeli se svou technikou na silnice.

Změnu dotačních pravidel odsouhlasila Fialova vláda v minulém týdnu. Část peněz se má po změně výše takzvaných redistributivních plateb dostat od velkých podniků k menším zemědělcům.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít kompromis, který respektuje reálnou situaci v našem zemědělství. Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu, současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly,“ řekl už dříve ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podle mluvčího resortu Vojtěch Bílého ministr nikomu neupírá právo demonstrovat.

„Mrzí ho však, že volí tuto formu, nechce zemědělce rozdělovat, odmítá však ustupovat nátlaku,“ dodal.

Návrh Strategického plánu nyní počítá s redistributivní platbou na úrovni 23 procent (původní návrh byl 10 procent) z celkové částky na přímé platby. Ta bude určena na podporu prvních 150 hektarů. Výše redistributivní platby je současně natolik vysoká, že umožní České republice nezavádět zastropování přímých plateb.

Původně přitom ministerstvo počítalo se zastropováním dotací velkým zemědělským podnikům, nicméně proti návrhu protestovalo několik tisíc lidí před Úřadem vlády na akci zorganizované Agrární komorou ČR.

Sníží se ovšem maximální výše investiční dotace. Horní limit na jeden projekt bude 30 milionů korun, zatímco v minulosti to bylo až 150 milionů korun, z čehož podle ministra těžily především velké podniky.

Zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR však ani tak nejsou s upraveným návrhem spokojeni. Opakovaně vyzývají českou vládu, aby je přizvala k rozhodování o změnách Strategického plánu SZP.

Změny vyplácení evropských dotací po roce 2023 a pravidla zemědělské politiky pro příštích 5 let považují za výsměch všem zemědělcům.

Tento dokument, který zásadně mění agrární politiku Česka, může podle Agrární komory ČR potenciálně poškodit české zemědělství na mnoho let.

Prezident Agrární komory Jan Doležal opakovaně upozornil, že povede nejen k nerovnosti podmínek pro zemědělské subjekty, ale také k výraznému navýšení cen půdy a nájmů.

Pokud se k tomu přičte inflace, která může příští rok podle odhadů dosáhnout až 10 procent, občané v důsledku mohou pocítit extrémní nárůst cen potravin.

Prezident Zemědělského svazu Martin Pýcha zase varoval, že se případnou změnou zemědělské politiky výrazně sníží kvalita potravin.

Asociace soukromého zemědělství naopak již dříve zhodnotila změny v zemědělských dotacích po roce 2023 jako správný krok k potřebným změnám.

Zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR proto avizovali, že ve čtvrtek 20. ledna 2022 vyjedou zemědělci na protest s technikou. Potvrdili zároveň, že vyrazí mimo špičku, blokovat provoz cíleně nezamýšlejí.

Řada zemědělců navíc podle informací Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR současně zvažuje soudní spory či arbitráže za zmařené investice a ušlý zisk. (pel)

Zemědělské dotace nebudou mít strop. Agrární komora se dál bouří a hrozí protesty

Bitva o dotace pokračuje: Zemědělci demonstrovali za peníze pro Agrofert

Nová vláda rozpoutala válku mezi zemědělci v ČR: Vadí jim zastropování dotací a další změny