Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zrušila platnost vyhlášky, která od března zaváděla povinné očkování pro osoby starší 60 let a některé profesní skupiny. Vakcinace proti koronaviru tak nebude povinná pro nikoho. Původní vyhláška předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) přitom počítala s tím, že očkování se nevyhnou senioři a některá zaměstnání. 

„Povinné očkování proti covidu-19 jsem od počátku považoval za nesmysl. Slíbil jsem, že horkou jehlou sepsanou vyhlášku minulé vlády novelizujeme a povinné očkování zrušíme. Dnes se tak stalo,“ oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na Twitteru.

Doplnil, že ač je očkování nejefektivnější zbraní proti vážném průběhu, vláda k němu nebude nikoho nutit.

„Očkování proti covidu-19 nebude povinné. Důvody pro povinné očkování neshledáváme. Nechceme prohlubovat příkopy,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci.

O povinném očkování pro lidi starší 60 let či vybrané profese, jako jsou například hasiči, vojáci, zdravotníci či policisté, rozhodla bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v době, kdy byla v demisi.

„Povinnost očkování z vyhlášky zmizí. Splnil jsem, co jsem slíbil,“ řekl Válek.

Původně přitom avizoval, že kabinet vyhlášku projednávat až v polovině února, ale teprve v úterý premiér oznámil, že se o ní bude jednat už následující den, aby lidé nebyli v nejistotě.

Vláda schválila i novelu prodlužující účinnost pandemického zákona do konce srpna 2023. Pandemický zákon má pomáhat v boji proti covidu mimo režim nouzového stavu.

Ministři podpořili i návrh ministra školství Petra Gazdíka (STAN) na zvýšení počtu dnů ředitelského volna na deset.

„Ředitelé škol je budou moci využít i na distanční výuku. Obojí generuje rodičům nárok na ošetřovné,“ napsal Gazdík na Twitteru. (pel)

Skupina 14 senátorů podala ústavní stížnost kvůli povinnému očkování proti covidu-19