Prezident Miloš Zeman během jmenování sedmi nových soudců zkritizoval stávající činitele za neochotu nechat si zmrazit platy. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman během jmenování sedmi nových soudců zkritizoval stávající činitele za neochotu nechat si zmrazit platy. Obvinil je z „nenažranosti“. Případ exministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a nákupu letounů CASA pak označil za ostudu české justice.

Informoval o tom Hrad.

„Vzpomínám si, jak jsem před zhruba 2 lety kritizoval průtahy, které souvisely s případem Vlasty Parkanové, jistě si na tu kauzu vzpomínáte, a označil jsem je za ostudu české justice, nikoli pouze soudců, ale také státních zástupců. Případ byl konečně uzavřen, ale ostuda zůstala. A myslím si, že bychom měli všichni přemýšlet, jak opakování podobných případů zabránit,“ řekl Zeman v projevu.

Narážel tím na protesty z řad soudců ozývají proti zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců.

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši 100 tisíc korun, budete-li úspěšní a stanete-li se předsedy soudů, bude to dokonce 200 tisíc korun měsíčně, nikoli ročně, tak proč tito soudce protestují proti pouhému zmražení svých platů a argumentují přitom svojí nezávislostí,“ řekl.

V té souvislosti zmínil, že i politici mají být také nezávislí, a jak si prý všiml, tato vrstva společnosti proti zmrazení svých platů nijak neprotestuje.

Soudce vyzval, aby brali ohledy na stav veřejných financí a návrh platů akceptovali. Platy soudců podle prezidenta mají být uměřené.

Profesní organizace soudců i státních zástupců označily normu za protiústavní a doufaly, že ji senát, případně právě prezident sněmovně vrátí.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra argumentuje, že soudci nejsou politici a jejich platy se odvíjí podle jiné logiky. (pel)

Zeman udělal soudcům čáru přes rozpočet: Podepíše zmrazení platů i přes možnou ústavní stížnost

Vláda dala zelenou zmrazení platů ústavních činitelů. Soudci protestují