Indonéská vláda utíká z přelidněné Jakarty, která je podle ní znečištěná a zasažená klimatickými změnami, jako jsou záplavy. Indonésie založí novou metropoli na Borneu v džungli provincie Východní Kalimantan, přibližně na půli cesty mezi městy Balikpapan a Samarinda. Jmenovat se bude Nusantara, což znamená v překladu souostroví. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Prezident Joko Widodo poprvé oznámil plán přesunout hlavní město Indonésie v roce 2019 ve snaze zmírnit obrovské ekologické problémy, kterým Jakarta čelí, a přerozdělit bohatství. Přesun byl zpožděn kvůli pandemii, ale mohl by pokračovat v roce 2024.

Projekt má stát kolem 33 miliard dolarů (686 miliard korun). Navzdory koronaviru je zahájení stavby naplánováno ještě na letošní rok.

Vláda tak doufá, že sníží zátěž pro Jakartu. Město s 10 miliony obyvatel, které je notoricky přetížené, trpí pravidelnými záplavami a je jedním z nejrychleji se potápějících měst na světě kvůli nadměrné těžbě podzemní vody.

Části severní Jakarty klesají odhadem o 25 centimetrů ročně v důsledku poklesu.

Indonésie založí novou metropoli na Borneu v džungli provincie Východní Kalimantan, přibližně na půli cesty mezi městy Balikpapan a Samarinda. Jmenovat se bude Nusantara, což znamená v překladu souostroví. (pel)