Francie, která předsedá EU, stupňuje tlak na zavedení patnáctiprocentní korporátní daně. (Ilustrační foto)

Francie, která předsedá Evropské unii (EU), stupňuje tlak na zavedení patnáctiprocentní korporátní daně. Prezident Emmanuel Macron požaduje, aby se unijní státy na společných pravidlech dohodly do března. 

Ministr financí Bruno Le Maire vyzval členské země, aby připravily podmínky ke schválení směrnice o výši daně do března, aby mohla vstoupit v platnost začátkem příštího roku.

„Je to velmi důležité pro naši důvěryhodnost,“ řekl.

Někteří však vidí za snahou Paříže o rychlé vyjednávání kromě samotného zdanění také dubnové prezidentské volby, před nimiž si chce prezident Emmanuel Macron připsat viditelné úspěchy při vedení sedmadvacítky.

Některé státy totiž chtějí, aby EU s přijetím směrnice počkala na globální dohodu, podle které budou firmy platit daně tam, kde skutečně vydělávají.

Dohoda má zajistit, že velké podniky budou odvádět část daní všude, kde podnikají a vytvářejí zisky.

Český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podporuje rychlé schválení návrhu za podmínky, že neomezí daňovou flexibilitu jednotlivých zemí.

Unie se snaží o efektivnější a spravedlivější zdanění velkých společností v čele s internetovými giganty, jako je Google, Meta či Amazon, posledních 5 let.

Až loni na konci října se dohodly více než stovky zemí světa v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

OECD předpokládá, že státy díky dohodě získají jako celek dodatečné daňové příjmy kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun) ročně.

Změny mezinárodního daňového systému odsouhlasilo 136 zemí a jurisdikcí, které vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu (HDP).

Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 dohodu schválili v polovině října 2021. (pel)