Vláda slibovala nezvyšovat daně, ale kvůli inflaci některé zvedne. A porostou i důchody. (Ilustrační foto)

Přestože vládní koalice premiéra Petra Fialy (ODS) opakovaně slibovala, že nebude zvyšovat daně, kvůli inflaci plánuje zvednout některé spotřební daně. Kabinet také skrze zdražování chystá v červnu mimořádnou valorizaci důchodů. 

Peníze chce koalice mj. ušetřit i pozastavením růstu platů státních zaměstnanců nebo snížením počtu úředníků o desetinu a digitalizací agend.

Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v diskusním pořadu CNN Prima News.

Jurečka upřesnil, že nadále platí to, co vláda avizovala, tedy že daně se zvyšovat nebudou, nicméně v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Narážel tak na výrok expremiéra a lídra ANO Andreje Babiše, podle kterého vláda bude muset sáhnout na platy a důchody, aby letos dosáhla slibovaných úspor rozpočtu ve výši 80 miliard korun.

Předseda KDU-ČSL navíc připomenul, že vláda rozhodla o zvýšení platů vybraných profesních skupin a že v případě valorizace důchodů bude postupovat v souladu se zákonem.

Mimořádné zvýšení penzí podle zákona o důchodové pojištění nastává v případě, že inflace překoná od poslední valorizace 5 procent.

Podle pracovního odhadu České národní banky (ČNB) stoupne meziroční inflace v lednu zhruba na 9 procent.

Zároveň však podle centrální banky nelze ani vyloučit, že počátkem letošního roku bude inflace po několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot, tedy více než 10 procent.

Ministerstvo financí nedávno informovalo, že Česká republika loni hospodařila s nejvyšším schodkem státního rozpočtu od dob svého vzniku. Deficit se vyšplhal na 419,7 miliardy korun, státní dluh České republiky loni stoupl na rekordních 2,5 bilionu korun. Na každého Čecha hypoteticky připadl dluh zhruba 234 038 korun.

Česká republika hospodaří od začátku ledna v rozpočtovém provizoriu, v rámci kterého jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Vládní pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN nicméně už předem avizovala, že návrh bude chtít přepracovat a navrhovaný schodek rozpočtu snížit na 300 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slíbil na začátku ledna během jednání s prezidentem Milošem Zemanem, že vláda nebude zvyšovat daně. S rozpočtovým provizoriem pak počítá do konce března. (pel)