Nelegální migrace do Česka razantně vzrostla. Loni do země vniklo více než 11 tisíc cizinců, což je o více než polovinu více, než v roce 2020. Podle Policie ČR nepředstavují tito uprchlíci „významnější bezpečnostní rizika“. V nejsilnějším roce migrační krize, tj. v roce 2015, se do ČR dostalo „jen“ 8563 běženců. 

Cizinecká policie v ČR za rok 2021 odhalila 11 170 cizinců, kteří se do Česka dostali nelegálně. Je to o 4077 více případů, než v roce 2020.

Informovali o tom ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Podle policie jde markantní nárůst počtu nelegálních běženců v Česku za loňský rok na vrub mimořádných ochranných opatření vydávaných ministerstvem zdravotnictví, které upravují vstup a pobyt na území České republiky.

V mnoha případech se prý také jednalo o cizince, kteří přijeli na území ČR oprávněně, ale nesplnili podmínky ministerstva zdravotnictví.

Policie v souvislosti s nelegální migrací v roce 2021 nezaznamenala „žádná významná bezpečnostní rizika pro vnitřní pořádek v České republice“.

Migrace se prý ani nepromítla do trestné činnosti na území České republiky.

Polciei také upozornila na souvislost s tím, že v meziročním srovnání za prvních 11 měsíců loňského roku došlo k navýšení migrace na vnější hranici Evropské unie o 61 procent.

Většinu nelegálních cizinců v Česku odhalila policie ve vnitrozemí, tedy při nelegálním pobytu, nelegálním zaměstnávání či při porušování opatření proti šíření nemoci covid-19.

Nejčastějšími zadrženými byli Ukrajinci, kterých bylo 5976.

Následovali Moldavané, kterých policisté odhalili 1558. Proti předchozím obdobím přibyli Afghánci, kterých policisté loni zadrželi 529. V roce 2020 jich bylo 149.

Počet lidí zadržených na mezinárodních letištích v ČR loni meziročně klesl o 113 na 335 lidí.

Policie loni také zadržela 1330 běženců, kteří chtěli přes území ČR proniknout do jiné země. Proti roku 2020 jich přibylo 844. Nejčastěji šlo o Afghánce a Syřany, kteří nejčastěji mířili do Německa. (sfr)