Ministr školství Petr Gazdík (STAN) chce pro školáky zařídit o 10 dnů volna více v reakci na sílící vlnu epidemie covidu-19. Na zasedání vlády ve středu příští týden navrhne navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset dnů tak, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu.

Návrh chce projednat ve stavu legislativní nouze.

Školy v Česku budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně. Rozhodla o tom vláda ČR na pátečním jednání o postupu proti šíření epidemie covidu-19.

Informaci potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy. Stejná pravidla budou platit i pro lyžařské kurzy.

Studenti, žáci a zaměstnanci škol se letos v prvních dvou týdnech testovali vždy dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Testování na covid-19 ve školách v pondělí prokázalo významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů. Podle Válka ukazují další nárůst první výsledky ze čtvrtka. Minulý týden v pondělí i ve čtvrtek PCR testy potvrdily vždy kolem 1400 případů nákazy, v pondělí (10.ledna) vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3381 lidí.

Testování na covid-19 ve školách je povinné pro neočkované i očkované a lidi po prodělání covidu-19.

Na nárůstu počtu nakažených se podle ministerstva zdravotnictví významně projevuje nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron. Ministr zdravotnictví očekává, že při dalším testování škol bude omikron převládat už ve všech krajích.

Podle aktuálních dat testy ve čtvrtek (13.ledna) v Česku prokázaly 11.675 případů koronaviru, což je o tři čtvrtiny víc než o týden dřív. Nákaza se podle ministerstva šíří víc ve středních než v základních školách. (sfr)