Australský ministr pro imigraci Alex Hawke rozhodl těsně před zahájením tenisového grandslamu v Melbourne o zrušení víz světové jedničky Novaka Djokoviče. Srbský tenista nesplnil podmínky vstupu do Austrálie tím, že není očkován proti koronaviru.

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke využil své pravomoci a zrušil tenistovi víza.

„Dnes jsem využil své pravomoci podle paragrafu 133C(3) migračního zákona a zrušil jsem vízum pana Novaka Djokoviče ze zdravotních důvodů a na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ vyjádřil se ministr.

„Při svém rozhodnutí jsem důkaldně zvážil informace, které mi poskytlo ministerstvo vnitra, australská pohraniční služba a pan Djokovič. Vláda Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ vysvětlil Hawke.

Případným vyhoštěním ze země přijde Djokovič o možnost získat desátý titul na australském grandslamu.

Djokovičovi právníci se chystají ministrovo rozhodnutí napadnout u soudu. Pokud však Djokovič s odvoláním neuspěje, bude okamžitě vyhoštěn ze země.

Případ by se mohl vrátit soudci federálního obvodního soudu Anthonymu Kellymu, který poprvé rozhodl ve prospěch Djokoviče. Kelly však také může případ postoupit federálnímu soudu.

Rozhodnutí ministra pro imigraci podpořil australský premiér Scott Morrison.

„Chápu, že po pečlivém zvážení ministr podnikl kroky ke zrušení víza pana Djokoviče, které bylo uděleno ze zdravotních důvodů, a to na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl. (sfr)