Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce peníze na výstavbu nových dálnic, ale i na údržbu a opravy získat zdražením dálniční známky. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) slibuje do roku 2025 rozšířit stávající dálniční síť o 200 kilometrů. Peníze nejen na výstavbu, ale i na údržbu a opravy chce sehnat zdražením dálniční známky. Další finance chce získat omezením slev na jízdném. 

Kupka v rozhovoru pro Novinky.cz naznačil, že s ohledem na to, že se v posledních letech „významně rozšířila dálniční síť“, zatímco cena kupónu stagnovala, je potřeba dálniční známku zdražit.

„Vím, že to není populární. Ale pokud se na jedné straně objevuje inflace a rozšiřuje se dálniční síť, což znamená nejenom výdaje na výstavbu, ale i údržbu. Troufnu si tvrdit, že je namístě to férově říct,“ řekl Kupka.

V té souvislosti zmínil třeba Rakousko, kde odvozují cenu dálniční známky zejména od inflace.

O kolik by se známka měla podražit, zatím není jisté.

Roční dálniční kupón stojí 1 500 korun už od roku 2012. Od té doby do tuzemské dálniční sítě přibylo zhruba 600 kilometrů vozovky.

Jak připomněl server iDnes.cz, nutno poznamenat, že se na tomto čísle zásadně podepsal rok 2016, kdy došlo administrativním zásahem ministerstva dopravy k přeřazení většiny rychlostních silnic do kategorie dálnice II. třídy, čímž přibylo 438 kilometrů dálnic. (pel)

Vláda pustila ven programové prohlášení. Chce konsolidaci financí nebo 200 km nových dálnic

Ministr dopravy Kupka chce příští rok začít stavět více než 50 kilometrů nových dálnic