Kanadská provincie Quebec ochromená variantou omikron uvalí novou speciální tvrdou zdravotní daň pro odmítače očkování proti covidu-19. Podle quebeckého premiéra Françoise Legaulta tito lidé významně finančně zatěžují své spoluobčany. Opatření se nebude vztahovat na lidi, kteří očkování ze zdravotních důvodů podstoupit nemohou. 

Quebec, který zaznamenal nejvyšší počet úmrtí souvisejících s covidem-19 v Kanadě, se v současnosti potýká s nárůstem případů.

Premiér Legault proto oznámil, že jako první v zemi bude finančně penalizovat neočkované. Provincie Quebec začne účtovat zdravotní daň obyvatelům, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru.

Deset procent obyvatel, kteří zatím nemají ani jednu dávku očkování, nesmí podle Legaulta „škodit“ zbylým 90 procentům. Neočkovaní lidé představují podle premiéra polovinu všech případů na jednotkách intenzivní péče

Opatření se nebude vztahovat na lidi, kteří očkování ze zdravotních důvodů podstoupit nemohou.

Zájem o očkovaní v provincii v posledních dnech začal výrazně růst poté, co vláda ohlásila, že od 18. ledna budou smět nakupovat ve státních obchodech s alkoholem a marihuanou jen lidé s očkováním proti covidu-19.

Místní ministr zdravotnictví Christian Dubé na Twitteru napsal, že objednávky na první dávku očkování stouply z přibližně 1 500 denně na zhruba 6 tisíc denně. (pel)