Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců se od února 2022 vrátí na loňskou úroveň, ale pouze do konce letošního roku, schválila sněmovna. Opozici se nepodařilo prosadit původní návrh bývalé Babišovy vlády a exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), aby se platy politiků zmrazily až do konce roku 2026. To však přes poslance neprošlo. 

Stejně tak návrh Okamurovy SPD, aby se s platy politiků nehýbalo po celé volební období, tedy do konce roku 2025. Podle hnutí by se tak ušetřilo 2,5 miliardy korun.

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců stouply v lednu 2022 až o 6 procent. Od 1. února 2022 ale budou brát stejné peníze jako loni, a to až do konce roku.

Sněmovna schválila vládní novelu, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit.

„Vláda s ohledem na státní rozpočet a jeho vývoj v posledních letech hledá úspory, a to i v jednotkách milionů korun. Každá částka je důležitá. Tempo zadlužování je nutné zastavit. Tímto krokem za 11 měsíců uspoříme zhruba 0,6 miliardy korun,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Poslanci tak přijdou o 5 500 korun, prezident téměř o 20 tisíc.

Zástupci opozičního hnutí ANO ale varovali, že kvůli soudcovským platům i schválení ve stavu legislativní nouze možná novelu zruší Ústavní soud.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o 6 procent.

Novela, která nyní zamíří na stůl Senátu, je má od února opět snížit. V případě politiků to bude z částky 89 155 korun na 84 060 korun. U soudců má klesnout ze 106 986 korun na 100 872 korun a žalobců z 96 287 korun na 90 748 korun. (pel)

Vláda dala zelenou zmrazení platů ústavních činitelů. Soudci protestují