Sněmovna schválila růst dávek na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií. Na peníze navíc dosáhne širší okruh lidí. Domácnostem ohroženým v letošním roce tzv. energetickou chudobou má pomoci novela zákona o státní sociální podpoře. 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Sněmovna schválila pomoc lidem zasažených energetickou krizí  Zvyšujeme pomoc lidem v ČR, tak abychom mohli reagovat na růst cen energie i v roce 2022. Je to pro nás důležité adresné a sociální řešení,“ napsal na Twitteru šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předloha také zmocňuje kabinet, aby mohl v případě pokračujícího růstu cen elektřiny a plynu v letošním roce rozhodnout o dalším zvýšení dávky.

Novela, pro kterou zvedlo ruku 188 ze 189 přítomných poslanců, nyní poputuje k senátorům.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová nezapomněla poukázat na to, že předloha vychází z návrhu někdejšího kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Poslanci ANO si nicméně vzali na paškál novou vládu Petra Fialy (ODS) za to, že stáhla ze sněmovny trojici dalších předloh své předchůdkyně k rostoucím cenám energií. Šlo o zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na dodání elektřiny a plynu a další plošné podpory.

Pokud novela projde legislativním procesem, zvýší se tzv. normativní náklady na bydlení o pevně stanovené částky podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení.

Například jednočlenné domácnosti v nájemním bydlení se podle vládního návrhu k normativním nákladům přičte 1 120 korun, u domácnosti o čtyřech a více osobách ve vlastním či družstevním bydlení to bude o 2 147 korun.

O příspěvek na bydlení budou moci nově požádat i lidé v podnájmu a osoby užívající byt na základě služebnosti a všechny změny mají mít zpětnou platnost od ledna. Vláda navíc má získat ze zákona i pověření změnit tyto pevné částky v případě potřeby i během roku formou nařízení. (pel)