Šéfka hygieniků Pavla Svrčinová zarazila prezidentovi Miloši Zemanovi nakaženému koronavirem jmenování Petra Fialy (ODS) novým premiérem. (Ilustrační foto: ČT24)

Šéfka hygieniků Pavla Svrčinová zarazila prezidentovi Miloši Zemanovi infikovanému koronavirem jmenování Petra Fialy (ODS) novým premiérem, které bylo kvůli Zemanově nákaze přesunuto z pátku na neděli. Svrčinová uvedla, že i pro bezpříznakové pacienty platí platí povinnost čtrnáctidenní izolace a výjimky neexistují. 

„Neumím si představit, jak by se mohla opatření při jmenování premiéra dodržet,“ řekla Radiožurnálu Svrčinová.

Stanovení jakékoli výjimky by Svrčinová považovala za špatný signál k veřejnosti. Zároveň popřela, že by s ní zástupci Hradu konzultovali podmínky ceremoniálu.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že Miloš Zeman dostal protilátky, které by měly zabránit těžkému průběhu covidu-19, a že je stále bez příznaků nemoci.
Stejně jako Svrčinová však zdůraznila, že při pozitivitě na koronavirus „hygienicko-protiepidemická opatření jasně říkají, že by takový pacient měl být v izolaci“.

Prezident by podle ní mohl být propuštěn „v nejbližších dnech“, a to za předpokladu, že „se nedostaví neočekávatelné komplikace“.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s odvoláním na ředitele nemocnice Miroslava Zavorala upřesnil, že by se prezident měl do Lán vrátit v sobotu.

Zeman měl Fialu původně jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne, protože však u něj byl prokázán koronavirus, musel se pár hodin po propuštění vrátit zpět do nemocnice a program musel být odložen.

Kancelář prezidenta následně oznámila, že jmenování Fialy bylo přesunuto na neděli do Lán.

Později informovala, že i nadále připravuje nedělní jmenování předsedy ODS Petra Fialy premiérem. Podobu ceremoniálu chce ředitel prezidentské kanceláře Vratislav Mynář zkonzultovat s prezidentem Milošem Zemanem.

Situace s pandemií koronaviru v Česku se přitom prudce zhoršuje.

Laboratoře v Česku potvrdily nové denní maximum prokázaných případů nemoci covid-19 od začátku epidemie. Ve čtvrtek přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví 27 717 nakažených. Je to více než dvojnásobek proti stejnému dni předchozího týdne.

Na 100 tisíc obyvatel připadá 1 231 případů za posledních sedm dní. Nejhorší epidemická situace zůstává na východě republiky.

Česko je podle týdenní incidence druhou nejvíce zasaženou zemí Evropské unie, hůře je na tom jen Slovensko. V podobném postavení byla ČR před devíti měsíci, vyplývá z dat projektu Our World in Data.

Přibývá i pacientů, kteří s covidem-19 končí v nemocnici. V nemocnicích je podle posledních údajů 6 024 pacientů infikovaných koronavirem. (pel)

Koronavirus překazil Fialovo jmenování: Na křeslo premiéra si ještě chvíli počká

Prezident Zeman se po 9 hodinách vrátil zpět do nemocnice: Nakazil se covidem-19