Italský exministr vnitra Matteo Salvini šel před soud v Palermu na Sicílii. Je obžalovaný z únosu v souvislosti s blokováním vylodění uprchlíků zachráněných ve Středozemním moři v roce 2019, za což mu hrozí až 15 let. Svědčit má proti němu i americký herec Richard Gere, který běžencům tehdy přivezl jídlo a vodu. 

„Řekněte mi, nakolik je seriózní proces, ve kterém přijede z Hollywoodu svědčit o mých špatnostech Richard Gere?“ řekl Salvini při odchodu ze soudní budovy.

Začínající soud označil za „politický proces zorganizovaný levicí“.

Prokuratura může předvolat i italského premiéra Giuseppeho Conteho nebo Salviniho nástupkyni na ministerstvu vnitra Lucianu Lamorgeseovou.

Svědčit proti italskému exministrovi vnitra může i americký herec Richard Gere, který v srpnu 2019 přišel na palubu lodě, aby se informoval o zdravotním stavu migrantů a předal jim ovoce, zeleninu a vodu.

Salvini v srpnu 2019 odmítl do země vpustit loď se 147 uprchlíky na palubě, která musela 3 týdny čekat na zakotvení.

Její posádka nezískala povolení zakotvit ani poté, co některé státy EU Itálii slíbily, že se o migranty postarají. Blokádu nakonec ukončil až sicilský prokurátor Luigi Patronaggio a migranti se směli vylodit na ostrově Lampedusa.

Kromě únosu je Salvini obviněn také ze zanedbání úředních povinností.

Šéf protiimigrační Ligy Salvini ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Italský parlament loni protiimigrační dekret zrušil. Novela migračního zákona podstatně snižuje výši pokut pro záchranné lodě neziskových organizací a také omezuje možnost vyhoštění některých uprchlíků ze země. (pel)