Lidé v zaměstnání nebudou muset mít nasazené respirátory, pokud budou od ostatních kolegů vzdáleni více než 1,5 metru. (Ilustrační foto: archiv)

Respirátory na pracovišti nebudou v Česku povinné za všech okolností, vysvětlil dodatečně ministr Adam Vojtěch (ANO). Lidé v zaměstnání nebudou muset mít nasazené respirátory, pokud budou od ostatních kolegů vzdáleni více než 1,5 metru. Původně se výjimka z povinného nošení respirátoru měla týkat jen situací, kdy je člověk na svém pracovišti, například v kanceláři, zcela sám.

Pravidlo o vzdálenosti 1,5 metru vyplynulo z textu nařízení vlády. Dodatečně na to opozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ve středu po jednání vlády přitom ministr uváděl, že výjimku budou mít pouze ti, kdo jsou na pracovišti sami.

„Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano,” vysvětlil Vojtěch v nejnovějším vyjádření.

Taková volnější interpretace má oporu v textu mimořádného vládního opatření. Ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády, když oznamoval změny opatření, však plynulo z ministrových slov něco jiného.

Vláda premiéra Andreje Babiše ve středu 20. října schválila nová opatření proti covidové pandemii. Respirátory podle nich měly být nově povinné ve všech uzavřených prostorách včetně pracovišť se stálým kolektivem, kde až doposud mohli zaměstnanci ochranu nosu a úst odložit.

„S účinností od 25. října bude povinnost nosit respirátor ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť, kde je stálý kolektiv a pro která doposud platila výjimka. Ta nově platit nebude,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Číšníci v restauracích budou místo obsluhy kontrolovat očkování štamgastů