Babišovi se pokazilo čerstvé mléko v PET lahvích: Olma je musela stáhnout z obchodů. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Olomoucká mlékárna Olma, patřící do koncernu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, stahuje kvůli mikrobiální kontaminaci z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví. Lidl stahuje konkrétně Pilos Čerstvé mléko 1,5% 1 l, Pilos Čerstvé mléko 3,5% 1 l a Pilos Bio Čerstvé mléko 1 l. Jde o balení s datem spotřeby 26. až 30. října 2021.

U některých lidí může toto mléko způsobit zažívací potíže. Olma proto nedoporučuje jeho konzumaci.

Lidé mohou mléko vrátit v prodejnách či jej reklamovat přímo v mlékárně.

„Z důvodu technické poruchy na zařízení došlo k mikrobiální kontaminaci námi vyráběného čerstvého mléka baleného do PET lahví. Kontaminace není plošná a masivní, ale mléko se může i při uchování ve správných skladovacích podmínkách kazit, a proto jej nedoporučujeme ke konzumaci. Závada byla odstraněna a byla přijata veškerá opatření,“ informovala Olma.

Kontaminované mléko lidé poznají tak, že nemá typickou chuť a vůni.

Mléko ze závadných šarží měly v nabídce také hypermarkety Kaufland, a to v litrových PET lahvích s názvem K-Jarmark čerstvé mléko 3,5%, K-Jarmark čerstvé mléko 1,5%, Olma Selské mléko 3,9%, Bio čerstvé mléko 4% a Olma čerstvé mléko 1,5%.

Mlékárna Olma patří mezi největší zpracovatele mléka v České republice a spadá do koncernu Agrofert. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. (sfr)