Odcházející poslanci mají nárok na odchodné, které může činit až 5 jejich posledních měsíčních platů podle počtu odsloužených let. V návrhu státního rozpočtu je na to vyčleněno 66,5 milionu korun. Nejvíce – 912 500 korun – dostane šéf komunistů Vojtěch Filip, který byl prvním místopředsedou sněmovny. 

Poslední den dnes v roli poslanců stráví zástupci ČSSD a KSČM, kterým se v říjnových volbách nepodařilo v parlamentu udržet.

Základní měsíční plat poslance činí 90 800 korun, zvyšují ho příplatky za různé funkce.

Každý z řadových místopředsedů sněmovny, který v parlamentu končí, bude mít nárok na 866 tisíc korun. To se tak týká šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka, jeho spolustraníka Tomáše Hanzela nebo Piráta Vojtěcha Pikala.

Odchodné bude moci sněmovna vyplatit po třech měsících od ukončení výkonu funkce, tedy v lednu. V návrhu státního rozpočtu je na to vyčleněno 66,5 milionu korun.

Poslanecký mandát ve volbách, které se konaly 9. a 10. října, obhajovalo 164 dosavadních členů dolní komory. Úspěšných bylo 99 z nich.

Bezprostředně po volbách jich bylo 98, ale nově zvolený poslanec a zlínský hejtman za ANO Radim Holiš mandát přenechal současné poslankyni Margitě Balaštíkové. Nárok na odchodné má tak 101 poslanců, kteří mandát neobhajovali nebo neobhájili.

Mezi končící výraznější poslance patří někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), komunista Miroslav Grebeníček nebo bývalý šéf Trikolóry Václav Klaus mladší. Stejně tak končí Lubomír Volný z Volného bloku. (pel)