Personál restaurací či barů nebude moci povolit vstup nebo obsloužit lidi, kteří nemají doklad o bezinfekčnosti. (Ilustrační foto)

Personál v restauracích bude místo obsluhy kontrolovat bezinfekčnost a očkování hostů. Povinnost neplatí pro jídlo s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech. Končí rovněž testy na covid-19 zdarma. 

„Sledujeme výrazný skok v počtu nakažených. Nechceme znovu zavírat obchody či služby, proto zavádíme režimová opatření. Od 25. 10. budou na hromadných akcích uvnitř povinné respirátory bez ohledu na počet účastníků. Na pracovištích jsou pak povinné, pokud zde pracovník nebude sám,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitteru.

Od listopadu se omezí úhrady preventivního testování z veřejného zdravotního pojištění. 1x týdně antigenní a 2x měsíčně PCR test bude hrazený pouze osobám do 18 let, dále rozočkovaným po první dávce vakcíny proti covid-19 a těm, kteří se nemohou očkovat z důvodu kontraindikací.

Doplnil, že očkovaní lidé si preventivní testy budou platit stejně jako neočkovaní. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma.

U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

„V restauracích a klubech bude zavedena kontrola dodržování systému OTN (pozn. red. očkování, test, prodělaná nemoc). To neplatí pro prodej jídla s sebou. V obchodních centrech – food courtech je nutné být schopen prokázat se OTN,“ uvedl Vojtěch.

Personál restaurací či barů nebude podle Vojtěcha lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu.

Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření.

Už od pondělí 25. října ministerstvo zdravotnictví také umožní zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test. (pel)