Za globální oteplování může člověk a lidské aktivity, tvrdí 99,9 procenta vědců. Uvedla to studie, která vyšla v časopise Environmental Research Letters. Autoři analyzovali téměř 90 tisíc odborných publikací týkajících se klimatu.

Předchozí obdobný výzkum z roku 2013, který byl vypracován na základě studií z let 1991 až 2012, uváděl, že na změnách klimatu způsobených člověkem panuje mezi odbornou veřejností 97procentní shoda.

Aktuální výzkum se zaměřil na odborné recenzované publikace od roku 2012 do listopadu 2020.

Analýza byla rozdělena do dvou etap. V první badatelé prozkoumali 3 tisíce náhodně vybraných studií o klimatu. Mezi nimi našli jen čtyři publikace, které byly skeptické k tezi, že člověk zapříčinil klimatickou krizi

V druhé fázi pak hledali v databázi obsahující 88 125 studií spojení, která obvykle používají klimatičtí skeptici, jako „přirozené cykly“ nebo „kosmické záření“. Tímto způsobem se dostali k 28 článkům, které pochybovaly o vlivu člověka na klimatické změny. Všech 28 těchto publikací ale bylo zveřejněno v méně renomovaných časopisech.

Vědci v časopise Environmental Research Letters přitom nedávno uvedli, že pokud se Země oteplí o půl stupně, dalších 200 milionů obyvatel měst bude pravidelně muset snášet záplavy a silné bouřky.

Vyšší hladina moře zasáhne zejména na asijské země – Čínu, Indii, Indonésii a Vietnam, které zároveň v posledních letech staví nejvíce uhelných elektráren, píše se ve studii. Další zemí ohroženou vzestupem moří je Bangladéš. (pel)