Nejznámější nestátní kryptoměna bitcoin letí k rekordu. Poprvé od poloviny letošního dubna se kurz bitcoinu vyhoupl nad hranici 64 tisíc USD (1 404 930 korun). Absolutní rekord sice zatím překonán nebyl, nechybělo k tomu ale příliš mnoho. Hodnota etherea naopak spíše stagnuje. 

Vyplynulo to z informací jednotlivých burz.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Absolutní rekord byl stanoven v polovině dubna kurzem 64 829 dolarů (1 422 950 korun).

V noci z úterý na středu byla nejvyšší hodnota ve špičce 64 476 dolarů (1 415 120 korun).

Přitom na začátku minulého týdne se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala jen za „jen“ 56 250 dolarů (1 234 580 korun).

Kurz v posledních dnech posiloval hlavně díky schválení vůbec prvního bitcoinového fondu ProShares Bitcoin Strategy ETF, který je navázaný na cenu nejznámější digitální měny na světě.

Ten umožní klientům investovat do bitcoinu, aniž by se museli učit pracovat s bitcoinovou peněženkou nebo si zakládat účet u kryptoměnového brokera.

Na cenu kryptoměn však negativně působí zásahy regulačních úřadů po celém světě.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko.

Čínská centrální banka letos v září označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné a zakázala je. Je přitom zemí, kde se digitální měny nejčastěji těží. V současnosti se tato země podílí na těžbě bitcoinů v globálním měřítku více než 75 procenty.

Japonská vláda se zase snaží globálně prosadit pro soukromé digitální měny stanovení přísnějších pravidel.

V Česku do kryptoměn investuje třeba ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten podle majetkového přiznání v roce 2020 vložil 118 tisíc korun do bitcoinu a etherea. (pel)