Babišova vláda znovu schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda znovu schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2022, který počítá se schodkem 376,6 miliardy korun. Kvůli parlamentním volbám ho musela opětovně odsouhlasit a znovu ho musí předložit také poslancům ve sněmovně. Chystaná vláda SPOLU a PirSTAN však už avizovala, že plánovaný rozpočet hodlá ještě překopat a uspořit miliardy korun. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Vláda dala podruhé zelenou návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Meziročně snižujeme deficit o téměř 124 miliard korun na 376,6 miliardy. Na příští rok zároveň rozpočtujeme rekordní investice za 218 miliard. Peníze míří zejména do dopravní infrastruktury, do vědy a výzkumu,“ napsala šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Návrh podle ní počítá také s úsporami na provozu státu ve výši 5 procent.

„Avizovaný pokles provozních výdajů o 6 procent ze strany pětikoalice přinese úsporu jen v řádu jednotek miliard. A to za cenu škrtání na vnitru či obraně. Desítky miliard smysluplných úspor na provozu rezortů prostě nenajdete,“ podotkla.

Zároveň důrazně varovala před rozpočtovým provizoriem, které znemožní čerpat nespotřebované výdaje, tedy neutracené peníze z minulých let.

„Následkem bude omezení investic a přibrzdění hospodářského růstu. Také platy ve veřejné sféře v provizoriu neporostou, a to ani učitelům,“ dodala.

Příjmy státního rozpočtu by podle schváleného návrhu měly v roce 2022 dosáhnout 1551,1 miliardy korun, výdaje by měly činit 1927,7 miliardy korun.

Druhý schválený návrh státního rozpočtu oproti prvnímu doznal podle resortu jen drobných změn. Nezavedla se třeba nová daň z digitálních služeb, což znamená snížení příjmů o 2,5 miliardy korun. O půl miliardy korun se snížily kapitálové příjmy.

Aktuální návrh však počítá s vyšším výběrem příjmů pojistného na sociální zabezpečení, což přinese navíc 3 miliardy korun.

Chystaná vláda koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN avizovala, že hodlá stávající návrh překopat a plánuje snížit schodek rozpočtu ČR pro rok 2022 na 300 miliard korun.

V případě neschválení státního rozpočtu hrozí, že Česko by mohlo začátkem roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu.  Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Pro letošní rok je schválený státní rozpočet ČR se schodkem 500 miliard korun. Ministerstvo financí ale aktuálně očekává, že deficit nakonec bude činit 400 miliard korun.

V roce 2020 skončil státní rozpočet se schodkem 367,4 miliardy korun. (pel)

Vláda schválila státní rozpočet ČR na rok 2022. Schodek má být 377 miliard. ČSSD proti