Šíření koronaviru v Česku prudce zrychlilo. V posledních týdnech rychle stoupají počty těžce nemocných i zemřelých. V pondělí 18. října laboratoře odhalily 2 521 nově nakažených, což byl nejvyšší nárůst za den od konce dubna a skoro dvakrát více než za předchozí pondělí.

Vyplynulo to z informací ministerstva zdravotnictví.

Ještě v první polovině srpna se denní nárůsty počtu případů nemoci pohybovaly ve všední dny jen kolem dvou stovek. Počty hospitalizovaných se skoro do poloviny září držely pod jednou stovkou.

Roste zároveň i počet lidí, kteří museli být s s covidem-19 hospitalizováni v nemocnici. K pondělku jich bylo 544, nejvíc od května.

Zemřelých lidí s koronavirem bylo jen za poslední týden 54, což je o 10 více než za celé září.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel, se už v celé zemi dostalo přes hranici jedné stovky.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se Česko přesouvá do rizikového scénáře vývoje epidemie.

„Protože ten týdenní počet nových případů při relativně vyrovnaném počtu testů, který se realizuje, překročil stovku a v souvislosti s tím, jak roste virová nálož v populaci, tak narůstá i počet hospitalizovaných,“ uvedl Dušek pro Český rozhlas – Radiožurnál.

Zatímco počet nově nakažených v pondělí vzrostl ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne o skoro 90 procent, množství provedených testů na koronavirus se téměř nezměnilo.

Před týdnem bylo provedeno zhruba 21 400 PCR testů a 48 200 antigenních a tento týden v pondělí pak 25 500 PCR testů a 45 600 antigenních testů.

Podle odborníků stojí za zhoršováním situace hned několik faktorů: nedostatečné dodržování opatření, rizikové kontakty a nedostatečná kolektivní imunita.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo celkem potvrzeno přes 1,71 milionů případů covidu-19. (pel)

Pandemie se v ČR znovu začíná vymykat, přiznal Vojtěch. Přikázal zpřísnit kontroly opatření