Polostátní energetický gigant ČEZ se od ledna 2022 chystá zdražovat: elektřinu asi o třetinu, plyn o více než polovinu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Polostátní energetický gigant ČEZ se od ledna 2022 chystá zdražovat. Cena elektřiny půjde nahoru o třetinu, u plynu pak o polovinu až dvě třetiny, odhaduje generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou.

Informovaly o tom Hospodářské noviny.

„Odhadujeme, že na koncové faktuře, kterou dostávají domácnosti, se to může projevit zvýšením řádově o 30 procent oproti letošnímu roku,“ řekl HN šéf ČEZ.

Připomněl, že velkoobchodní cena letos vzrostla v celé Evropě na rekordní úroveň. Na vině je podle Beneše zdražení plynu, s nímž je cena elektřiny propojená, zdražení emisních povolenek a v neposlední řadě oživování ekonomiky po pandemii covidu, kdy stoupla poptávky po energiích.

Nárůst cen u plynu bude podle Beneše ještě vyšší než u elektřiny.

„Tady je to opravdu dramatické. Nárůst bude vyšší než u elektřiny. Nejsme hlavní dodavatel, na to jsou tady jiní hráči, ale můj odhad je zdražení konečné faktury o polovinu až dvě třetiny,“ řekl.

Firma změny oficiálně oznámí 1. listopadu. Souvisí to i s regulovanou složkou, kterou také teprve zveřejní Energetický regulační úřad (ERÚ).

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či násobně.

Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům.

Rostoucí ceny už položily firmy Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrateli, Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. (pel)

Ceny plynu prudce vyskočily nahoru. Kontrakty zdražily za den o 40 procent

Energetická krize se kvůli rostoucím cenám uhlí a plynu prohlubuje. Kvůli klimatickému boji

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala