Čipová krize drtí mladoboleslavskou Škoda Auto. Podnik znovu zastavil výrobu na následující 2 týdny. Zaměstnanci jsou doma a pobírají 80 procent mzdy. Není však vyloučeno, že automobilka bude stát až do konce roku.

Výjimkou bude jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku, která jako jediná pojede.

Během odstávky má být dokončeno 10 tisíc aut.

Zaměstnanci zůstávají doma za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Při předchozích odstávkách to přitom bylo 85 procent.

Nedostatek dílů, hlavně polovodičů, dopadá na celý automobilový průmysl. V posledních týdnech oznamují omezování nebo úplné rušení výroby automobilky po celém světě.

Škoda Auto kvůli nedostatku čipů musela na přelomu července a srpna prodloužit o týden celozávodní dovolenou, která zároveň začala o několik dní dříve.

V srpnu pak pokračovala v rušení směn i po skončení hromadných dovolených a odstávce výroby. A problémy měly i další tuzemské automobilky.

Jak informoval Radiožurnál, Škoda má vyrobeno desetitisíce aut, která nejsou dokončena. Chybí v nich čipy a automobilka je skladuje na všech možných místech ve městě i v okolí.

„Celková situace v čipech nám pravděpodobně ani příští rok, určitě ne v první polovině roku, nedovolí plnou nebo nadstandardní výrobu,” řekl předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík v Radiožurnálu. (pel)