Státní dluh letos ke konci září stoupl o 284,2 miliardy na 2,334 bilionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní dluh ČR v září 2021 stoupl o 284,2 miliardy korun na 2,334 bilionu korun. Údaje z počátku října potvrdilo ministerstvo financí v Čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu. Každý obyvatel Česka tak hypoteticky dluží už 218 tisíc na osobu. V samotném 3. čtvrtletí pak dluh klesl o 82 miliard korun. 

„Pozitivně hodnotíme i emisi druhé tranše státního eurodluhopisu za záporný výnos. Díky ní a naší vysoké důvěryhodnosti na finančních trzích totiž získá Česká republika za svůj dluh do rozpočtu 2,1 mil. EUR,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitteru.

Za růstem státního dluhu v prvních měsících letošního roku byla zvýšená emisní činnost ministerstva financí, které se tak rozhodlo předfinancovat krytí letošních splátek státního dluhu a částečně i krizového schodku státního rozpočtu, a to ještě před očekávaným zahájením cyklu zvyšování základních úrokových sazeb ze strany České národní banky.

Ministerstvo během letošního roku na domácím trhu prodalo státní dluhopisy se splatností nad jeden rok za 485,7 miliardy korun.

Tím podle úřadu pokrylo všechny splátky státního dluhu v letošním roce a předfinancovalo významné části schodku státního rozpočtu, který je naplánován na 500 miliard korun.

Státní dluh dosahoval ke konci září výše 2,334 bilionu korun, což znamená pokles oproti konci června o 82,4 miliardy korun.

V porovnání s koncem prvního čtvrtletí pak státní dluh poklesl o 86 miliard korun. Aktuální
podíl státního dluhu ve vztahu k HDP činí 39,1 procenta.

Státní dluh by měl v roce 2021 překonat hranici 2,5 bilionu korun. Během let 2021 až 2023 by měl stoupnout o další jeden bilion korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (pel)