ÚOHS potrestal Hamáčkovo vnitro pokutou 800 tisíc korun za nákup zbraní bez tendru. (Ilustrační foto: Hamáček Twitter)

Ministerstvo vnitra musí zaplatit pokutu 800 tisíc korun za nákup pušek a samopalů pro policii bez tendru. Šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) se však podivuje a požaduje vysvětlení od policejního prezidia. 

Informoval o tom ÚOHS.

Uložení pokuty ve výši 800 tisíc korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek při nákupech pušek a samopalů pro Policii České republiky potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna, když  zamítl rozklad ministerstva vnitra.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, ministerstvo tak musí pokutu do 2 měsíců zaplatit.

„K pokutě 800 tisíc Kč od antimonopolního úřadu za dodávku samopalů a pušek: Je to zakázka Policie ČR, budu požadovat jasné vysvětlení od policejního prezidia a případné vyvození osobní zodpovědnosti osob, které dle ÚOHS postupovaly v rozporu se zákonem,“ napsal na Twitter. 

Úřad upozornil na špatný postup ministerstva u tří zakázek z let 2017 až 2020, které se týkaly dodávek samopalů a pušek.

Uzavření smlouvy ve všech třech případech předcházelo jednací řízení bez uveřejnění, jehož využití ministerstvo zdůvodnilo tím, že šlo o rozšíření původních smluv uzavřených v letech 2001 až 2004. Ministerstvo takto nakoupilo 1873 souprav zbraní.

Úřad neuznal argumentaci, že se jednalo o tzv. dodatečné dodávky, které mohou být pořizovány nejdéle 3 roky od uzavření původní smlouvy, pokud delší doba není odůvodněna zvláštními okolnostmi. K uzavření původních smluv na nejčastější typ zbraní přitom došlo před 16 až 19 lety. (pel)