Evropská komise (EK) plánuje jednotnou nabíječku. Konektor USB-C tak do 2 let bude muset být u všech chytrých mobilů. ale také tabletů, sluchátek, fotoaparátů, přenosných konzolí nebo reproduktorů. Společnost Apple, která stále využívá svůj konektor Lightning, se sjednocení dlouhodobě brání. 

„S dalšími a dalšími zařízeními jsou prodávány další a další nabíječky, které se nedají použít na jiné přístroje anebo nejsou nutné,“ zdůvodnil komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Návrh rovněž počítá s tím, že výrobci nebudou ke každému přístroji přibalovat adaptér, jako tomu je dosud. Cílem je omezit počet nechtěně zakoupených a přebytečných nabíječek a snížení ekologické stopy spojené s jejich výrobou i likvidací.

Prodejci však budou moci dále nabízet nabíječky s různými konektory. Zařízení také budou moci mít více konektorů, jen musí být jeden z nich USB-C.

Plán již dříve kritizovala firma Apple, na kterou dopadne více než konkurence. Apple stále využívá svůj konektor Lightning, a tak se bude muset přizpůsobit.

Zákon však musí ještě schválit členské státy a Evropský parlament.

Každý rok vyhozené a nevyužité nabíječky představují 11 tisíc tun elektronického odpadu. (pel)