Na sociálních sítích koloval covid pas francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, a to i včetně QR kódu. Dokladem o bezinfekčnosti se tak mohl prokázat kdokoliv. Francouzští vyšetřovatelé už odhalili pracovníky ve zdravotnictví, kteří covidový pas nechali uniknout. 

Kromě jména a data narození se lidé mohli na covidovém pasu dozvědět, že byl Macron očkovaný vakcínami od Pfizeru/BioNTechu.

Doklad navíc disponoval QR kódem, kterým se tak mohli lidé prokázat například v kavárnách či restauracích, kde potvrzení o očkování (či prodělání covidu) obsluha před vstupem musí vyžadovat.

Podle blízkého spolupracovníka Macrona průkaz zdravotníci zřejmě rozeslali buď z nedbalosti, nebo ze zlomyslnosti.

Elysejský palác přijal potřebná opatření a incident označil za porušení etiky.

Dále ujistil veřejnost, že centrální systém shromažďující citlivá data o všech Francouzích s očkováním, negativním testem nebo prodělaným covidem funguje bez problému. Někteří lidé o tom však začali pochybovat, když se na sítích mohl objevit covid pas toho nejstřeženějšího člověka v zemi.

Jak připomněly Novinky, stejná věc se stala před několika dny také francouzskému premiéru Jeanu Castexovi. V jeho případě se zručnému uživateli počítače ale povedlo naskenovat jeho průkaz díky fotografii, na které svůj pas ukazuje. (pel)