Americká vesmírná agentura NASA vyšle na Měsíc robotické vozítko VIPER, kde bude pátrat po vodě a dalších zdrojích.

Americká vesmírná agentura NASA vyšle na Měsíc robotické vozítko VIPER (Zmije). Na západním okraji kráteru Nobile u jižního lunárního pólu bude za 2 roky rover zkoumat povrch, podpovrchovou plochu regionu pro vodu a další zdroje. 

NASA o tom informovala v tiskové zprávě.

Měsíční jižní pól je jednou z nejchladnějších oblastí naší sluneční soustavy. Žádné předchozí mise tuto oblast Měsíce přímo na povrchu nezkoumaly.

Vědci oblast prozatím studovali pouze pomocí přístrojů pro dálkový průzkum, jako je například družice NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nebo Lunar Crater Observation a Sensing Satellite.

Údaje z těchto a dalších misí pomohly vědcům k závěru, že v trvale zastíněných oblastech Měsíce poblíž pólů existuje led a další potenciální zdroje.

Kráter Nobile vznikl při srážce s jiným menším nebeským tělesem a je téměř trvale pokrytý stíny, což umožňuje existenci ledu. Menší a přístupnější krátery obklopující Nobileův obvod také poskytnou VIPERu ideální místo pro průzkum při hledání ledu a dalších zdrojů.

Hornatá oblast byla pro přistání vybrána díky přístupnému terénu. Dalším důvodem byly vědecky zajímavé lokality, které jsou poblíž.

„Jakmile bude VIPER na měsíčním povrchu, poskytne skutečná měření z místa ohledně přítomnosti vody a dalších zdrojů na jižním pólu Měsíce a oblasti kolem kráteru Nobile se zdají být nejslibnější v tomto vědeckém úsilí,“ řekl šéf vědeckých misí NASA Thomas Zurbuchen.

„Data, která VIPER pošle zpět, poskytnou lunárním vědcům na celém světě další pohled na kosmický původ, vývoj a historii našeho Měsíce. Pomohou také informovat budoucí mise Artemis na Měsíci i mimo něj tím, že nám umožní lépe porozumět lunárnímu prostředí v těchto dříve neprobádaných oblastech,“ dodal Zurbuchen.

Spojené státy zaplatí za cestu na Měsíc 28 miliard dolarů (606 miliard korun). USA oznámily už dříve, že mají v plánu vrátit se na Měsíc do roku 2024. Do roku 2028 pak Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) počítá s dlouhodobým výzkumem na Měsíci. (pel)