Studentské volby, které se konaly na středních školách v Česku, vyhrála koalice Pirátů a STAN. (Ilustrační foto)

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše (ANO) u mladých propadlo. Studentské volby vyhrála koalice Pirátů a STAN. Následovala by koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Až s velkým odstupem za nimi je hnutí ANO a Zelení. 

Na středních školách po celé České republice proběhly v pondělí 20. a úterý 21. září Studentské volby, které už po dvanácté pořádal vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni.

Středoškoláci si tak mohli „nanečisto“ vyzkoušet volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v blížících se reálných volbách.

Platný hlas odevzdalo 40 899 studentů. Do projektu se přihlásilo 335 škol, výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 312.

Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty koalice Piráti a Starostové (30,4 procenta).

Za ní následovala koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 s podporu 29,4 procenta.

Na třetím místě se umístilo hnutí ANO 2011, které volilo 8,5 procenta středoškoláků.

Do sněmovny by se probojovala ještě Strana zelených s 7,1 procenta.

„Po jedenácti letech pořádání Studentských voleb je zřejmé, že volební preference studentů naznačují, jak v dlouhodobější perspektivě dopadnou řádné volby. Strany, jejichž obliba u studentů trvale narůstala, se dostávají nahoru i ve skutečných volbách,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor tzv. „voleb nanečisto“ v ČR Karel Strachota.

„A naopak, strany s opačnou trajektorií výsledků ve volbách nanečisto, jdou dolů ve volbách skutečných,“ doplnil.

Zároveň podle Strachoty platí, že se značně liší volební preference studentů v různých typech škol.

„Gymnazisté volí výrazně jinak než jejich vrstevníci na středních odborných školách a ještě víc se liší výsledky na učilištích,“ dodal Strachota.

Zatímco u gymnazistů by se ANO s 4,6 procenta hlasů do sněmovny vůbec nedostalo a zvítězila tam koalice Spolu s 35,4 procenta, na učilištích skončilo Babišovo uskupení druhé, když ho podpořilo ho 16,4 procenta žáků. Na středních odborných školách a učilištích pak volby vyhráli Piráti se Starosty.

Studenti středních odborných škol a učilišť by navíc do parlamentu poslali ještě Okamurovo hnutí SPD. Na odborných školách ho volilo 5 procent žáků a mezi učni 9,9 procenta. Na učilištích bodovali i komunisté s 5,2 procenta hlasů. (pel)