Babišova vláda schválila necelé 3 týdny před volbami návrh na zmrazení platů politiků na dalších 5 let. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila zmrazení platů poslanců a senátorů. Platy by měly být podle návrhu zmrazeny na 5 let. Menšinový kabinet ANO a ČSSD chce prosadit hlasování ve sněmovně ještě před rozpuštěním dolní komory. Poslanci by tak mohli rozhodovat 3 dny před volbami do parlamentu.

„Vláda odsouhlasila zmrazení platů politiků. Současně pracujeme na tom, aby to bylo zařazeno jako mimořádný bod na jednání Poslanecké sněmovny. V návrhu máme 5. října,“ oznámil vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Premiér Babiš prohlásil, že považuje za nenormální, aby měli poslanci a senátoři navýšené platy. Očekávaný růst platů pro příští rok, který by podle něj měl představovat nejméně 5,9 procenta, pokládá za nepřijatelný.

Doplnil, že doufá, že opozice zmrazení platů podpoří.

V loňském roce šlo ze státní pokladny na platy ústavních činitelů 538 miliardy korun. Letos státní rozpočet počítá s částkou o 83 milionů nižší.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně.

Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády, pobírají měsíčně 243 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun. (pel)